Hong Kong. Legea privind siguranța națională, adoptată de Parlamentul Chinei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Parlamentul Chinei a aprobat, joi, procedura de elaborare a noii legi privind siguranţa naţională aplicabilă în Hong Kong, pe fondul criticilor privind încercarea Administraţiei de la Beijing de consolidare a controlului asupra provinciei autonome.

Plenul Congresului Naţional Popular a aprobat o rezoluţie care autorizează Comisia parlamentară Permanentă să elaboreze noua lege privind siguranţa naţională. Iniţiativa, prima etapă a procedurii de adoptare a legii, a fost aprobată cu 2.878 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri, conform cotidianului South China Morning Post. Proiectul de lege are rolul "instituirii şi îmbunătăţirii sistemului legal şi mecanismelor de implementare în Regiunea administrativă specială Hong Kong, în scopul garantării siguranţei naţionale".

Comisia Permanentă a Parlamentului Chinei va iniţia acum elaborarea detaliată a legii. Guvernul din Kong Kong va avea sarcina de a constitui noi instituţii, urmând să fie stabilit gradul de control al Administraţiei de la Beijing.

Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a transmis, miercuri după-amiază, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, Congresului SUA. "Departamentul de Stat este obligat prin Legea politică privind Hong Kong-ul să evalueze autonomia teritoriului faţă de China. După analizarea atentă a evoluţiilor din perioada de raportare, am certificat Congresului astăzi că Hong Kong-ul nu mai continuă să garanteze condiţiile prevăzute în legislaţia SUA în modul în care condiţiile SUA se aplicau în Hong Kong înainte de iulie 1997. Nicio persoană raţională nu poate afirma astăzi că Hong Kong-ul menţine un nivel ridicat de autonomie faţă de China, dată fiind situaţia internă", a declarat Mike Pompeo în Congresul SUA.

Peste 80.000 de companii americane au activități în Hong Kong

Anularea statutului special al Hong Kong-ului ar accelera declinul economic şi financiar al provinciei, afectată deja de încercările Beijingului de consolidare a controlului politic. Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Beijingul cu o reacţie "foarte puternică" faţă de iniţiativa de securitate naţională, iar Uniunea Europeană a îndemnat Administraţia Chinei să respecte autonomia provinciei Hong Kong.

La rândul sâu, premierul din Hong Kong, Carrie Lam, afirmă că noua lege privind siguranţa naţională elaborată de Beijing nu va afecta drepturile locuitorilor provinciei autonome chineze, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel