Iaşi: Virusul pestei porcine a ajuns în satul Butea; doi porci au fost sacrificaţi
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată în cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din satul Butea, comuna Butea, au informat, vineri, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi.

Potrivit prefectului Marian Şerbescu, suspiciunea a fost declarată de medicul circumscripţiei locale sanitar-veterinare în data de 18 septembrie, examenul serologic confirmând în data de 19 septembrie diagnosticul. Ca urmare a acestei situaţii, vineri a fost convocat în regim de urgenţă, în şedinţă extraordinară Comitetul Local de Combatere a Bolilor Iaşi, în vederea adoptării planului de măsuri pentru stingerea focarului de PPA din Butea.

"Astfel, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie, în cadrul căreia intrarea şi ieşirea suinelor în şi din exploataţii, deplasarea şi transportarea suinelor pe drumuri sunt interzise fără avizul autorităţii veterinare locale, iar animalele existente sunt supuse supravegherii clinice de către echipe de inspecţie. Zona cuprinde localităţile Butea, Miclăuşeni, Răchiteni şi Ursăreşti de pe raza comunelor Butea şi Răchiteni. Pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului a fost instituită o zonă de supraveghere ce cuprinde şi zona de protecţie şi în care este restricţionată circulaţia porcinelor. Zona cuprinde 13 localităţi, respectiv A.I. Cuza, Brătuleşti, Cucova, Fărcăşeni, Fedeleşeni, Hăbăşeşti, Hălăuceşti, Hândreşti, Iugani, Izvoarele, Mirceşti, Oţeleni şi Şcheia, de pe raza a şase comune", menţionează prefectul.

El precizează că planul de măsuri adoptat cuprinde acţiuni şi obligaţii ce revin instituţiilor şi autorităţilor publice, proprietarilor de exploataţii comerciale de porcine şi proprietarilor de exploataţii nonprofesionale. Astfel, medicii de circumscripţie sanitar-veterinară vor efectua recensământul tuturor porcinelor din zona de protecţie şi supraveghere. Pe căile de acces din şi înspre localitatea Butea vor fi instalate filtre de control auto, fiind interzisă mişcarea oricăror specii de animale şi a produselor de origine animală, a furajelor şi ustensilelor. În zona de supraveghere vor fi instituite de către primării filtre pentru dezinfecţie pietonală şi auto. În cazul depistării de transporturi ilegale de animale, se va aplica măsura uciderii pe loc, fără despăgubire, a tuturor porcinelor neidentificate şi fără documente legale şi dirijarea lor la incinerare.

Pe raza celor trei fonduri cinegetice din zona de supraveghere se vor recolta porcii mistreţi până la nivelul optim de 5 exemplare/kmp. Recoltarea se va face prin metodele care nu implică dislocarea efectivelor de mistreţ, respectiv pândă şi dibuit.

Unitatea Locală de Sprijin din comuna Butea a fost reactivată, primăria şi Consiliul Judeţean vor asigura exploataţiilor nonprofesionale dezinfectantul pulbere necesar pentru efectuarea dezinfecţiei pietonale la intrarea/ieşirea din exploataţii. Populaţia va fi informată cu privire la semnele clinice ale bolii, modul de transmitere şi evoluţia acesteia, ca şi la măsurile întreprinse în cazul suspiciunii.

În exploataţiile comerciale pentru creşterea porcilor este obligatorie respectarea regimului de biosecuritate şi a celor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia persoanelor în fermă, controlul circulaţiei vehiculelor, controlul introducerii de noi efective de animale, efectuarea periodică a lucrărilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, asigurarea inspecţiei zilnice a efectivelor de animale şi menţinerea unui registru de evidenţă a persoanelor care au vizitat exploataţia.

Prefectul a spus că în gospodării trebuie să se evite contactul porcilor cu animalele şi păsările sălbatice care ar putea fi purtătoare de virus, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici, nu se va intra în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine purtate pe stradă, nu se vor hrăni animalele cu resturi alimentare provenite din carnea de porc mistreţ. Sub nicio formă nu se va da porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu se va folosi pentru hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, nu se scot din gospodărie scroafele sau vierii în scopul montei, se interzice achiziţionarea de purcei fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare.

Perioada de aplicare a restricţiilor este de 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

"Toate măsurile deja dispuse în restul judeţului cu privire la combaterea pestei porcine rămân în continuare în vigoare. Vom urmări îndeaproape aplicarea fermă a planului de măsuri adoptat astăzi, aşteptându-ne totodată la colaborarea responsabilă din partea primăriilor, instituţiilor şi proprietarilor de gospodării individuale. Până în acest moment nu se impune uciderea porcilor existenţi în zona de protecţie. În cazul în care vor apărea noi cazuri de pestă porcină africană, situaţia va fi reanalizată. Important de ştiut este că pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru suine", a declarat prefectul Marian Şerbescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel