Idealiștii ceartă de la bani. Tismăneanu, despre Vijulie: Ce n-a reușit Ceaușescu, a reușit ea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Istoricul și publicistul Vladimir Tismăneanu a zis că Elena Vijulie Tănase, directorul secției române a postului de radio american Europa Liberă, l-a anunțat că i-a reziliat contractul de colaborare din rațiuni financiare.

”Nu mor caii când vor câinii: Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă in februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au ramas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresa, cont bancar) pana azi. Remuneratia a rămas aceeași din 1983 încoace. Am scris si scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertății.

De-a lungul acestor decenii, am primit nu puține amenințări cu moartea. Nu e cazul să intru in detalii. Am salutat redeschiderea unui birou RFE la București in urmă cu un an si ceva. Eram colaborator permanent al Radio Europa Liberă Moldova, am fost incantat că unul din articolele mele sa fie transmis saptamanal de către biroul din București.

Acum o luna am primit o instiintare laconicâ din partea doamnei Elena Vijulie Tânase că, din rațiuni financiare, rubrica Agora de pe site-ul secției române se desfiinteaza. Regrete? O încercare de a comunica personal? Expresia pretuirii pentru 37 de ani de colaborare constanta? Nici vorba.

Azi am primit instiintarea oficiala semnata de doamna Elena Tanase (fără Vijulie), directoarea secției române. Pana la proba contrarie care, sunt sigur, va veni mai repede decât își închipuie doamna Tanase si al ei consort (cu care ma aflu in proces pentru ca a publicat in abjecta fituica online "Cotidianul" lui Nistorescu numărul meu de cont bancar si adresa mea personală).

In concluzie:

1. Rămân colaborator permanent la Radio Europa Moldova.

2. Ceea ce n-au reușit Ceaușescu si Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet...

PS Îmi amintesc ce-mi spunea cândva domnul Corneliu Coposu: "Dragă Vladimir, iti iert orice, dar există un lucru peste care nu pot să trec". "Ce anume, domnu' Coposu?" "Faptul că ,datorită tie, il avem pe cap pe acest fanfaron numt Stelian Tănase care ne asasinează cu pretenția ca ar fi 'politolog'..." O filă din istoria CDR si din aceea a erorilor mele... Rezultatul colaborării mele de-o viata cu Europa Liberă este palpabil: "Arheologia terorii", "Noaptea totalitară", "Irepetabilul trecut", "Efigii ale unui coșmar istoric", "Teze si antiteze la Washington". In plus si cel mai important, sentimentul că am făcut bine țării unde m-am născut si a cărei limbă a fost si va rămane pe veci prima in viața mea”, a scris Vladimir Tismăneanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel