Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale: 6 spectacole-lectură în română și germană, între 28 și 31 ianuarie
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale
Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale
În perioada 28 ianuarie - 31 ianuarie, Asociația Culturală REPLIKA și CITIZEN.KANE.KOLLECTIV vă invită să urmăriți 6 spectacole-lectură în română și germană. 

Asociația Culturală REPLIKA și CITIZEN.KANE.KOLLECTIV vă invită în perioada 28 ianuarie–31 ianuarie să urmăriți pe canalul Vimeo al CENTRULUI DE TEATRU EDUCAȚIONAL REPLIKA 6 spectacole-lectură în română și germană, pe texte de Nora Iuga, Lavinia Braniște și Mihaela Michailov.

Proiectul Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale este un proiect de cercetare literară și creație teatrală, care își propune să promoveze literatura română contemporană: proză, poezie, dramaturgie, pe plan național și internațional.

În cadrul proiectului vor fi realizate șase spectacole-lectură (3 în limba română și 3 în limba germană), având la bază texte contemporane românești: Capricii periculoase de Nora Iuga, Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște și Copii răi de Mihaela Michailov.

Prin prezentul proiect, Asociația Culturală Replika aduce în prim-plan texte literare traduse în germană, scrise de autoare premiate în România și în străinătate, texte care au apărut, sunt în curs de aparție la edituri importante din Germania sau au fost puse în scenă la teatre prestigioase din lume, arată un comunicat de presă. 

Textele vor fi adaptate, dramatizate, montate și filmate de către artiste și artiști care activează în cadrul Centrului de Teatru Educațional Replika și în cadrul companiei Citizen.KANE.Kollectiv din Stuttgart.

2. Identități... (centru_replika_identitati_71562000.jpg)

Nora Iuga, Lavinia Braniște și Mihaela Michailov 

Nora Iuga este poetă, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză. În 2007, a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, premiu acordat celor care contribuie la răspîndirea culturii germane în lume. A obținut numeroase premii în România pentru volume de poezie și proză. Capricii periculoase – volum de poezii – a fost reeditat în 2020 de Casa de Pariuri Literare, tradus în germană - Gefährliche Launen - și publicat la Editura Klett-Cotta din Stuttgart în 2007.

Lavinia Braniște scrie poezie, proză și literatură pentru copii. La Editura Polirom i-au apărut volumul de proză scurtă Escapada (2014) și romanul Interior zero (2016), care a primit premiul „Nepotu’ lui Thoreau” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016 și a fost tradus în germană și poloneză. În 2019, tot la Editura Polirom, i-a apărut romanul  Sonia ridică mâna, premiat la Gala Sofia Nădejde, care va apărea în germană în martie 2020 - Sonia meldet sich - la Editura Mikrotext.

Mihaela Michailov este autoare de piese de teatru, profesoară de dramaturgie la UNATC „I.L.Caragiale”, București și co-fondatoarea Centrului de Teatru Educațional Replika. Piesele ei au fost montate la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Mic și Foarte Mic din București, Teatrul Excelsior din București, Teatrul „Ion Creangă” din București, Teatrul Gong din Sibiu, Centrul de Teatru Educațional Replika. Piesele Mihaelei Michailov sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, greacă, maghiară, spaniolă. Piesa „Copii răi” a fost prezentată sub forma unui spectacol-lectură la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014, a fost montată în Bulgaria, Franța, Germania, Luxemburg și publicată în 2016 la Editura Solitaires Intempestifs.

3. Identități... (centru_replika_identitati2_23417400.jpg)

Despre Centrul Replika 

„Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul „Zilei Culturii Naţionale”. Partenerii proiectului sunt Goethe-Institut și Ambasada Republicii Federale Germania. Mulțumiri: Casa de pariuri literare, Editura Polirom, Editura Klett-Cotta și Editura Mikrotext.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială și pedagogică.

Centrul REPLIKA reprezintă o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCNpentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul ”Galei Premiilor UNITER”, Centrul Replika a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).

Parteneri media: LiterNet, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.”, se mai arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel