Apa mării se încălzește. Perioadele de pescuit, modificate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Încălzirea apei Mării Negre îi îngrijorează pe specialiști, care spun că modificările vor avea efecte şi asupra pescuitului. 

Efectele schimbării climatice se văd și pe litoralul românesc. Apa mării începe să se încălzească din ce în ce mai tare. În 2019, temperatura medie a apei era cu 6 grade mai mare față de cea din 2014, informează Știrile ProTV. Specialiștii se așteaptă la o creștere a temperaturii de 0,5 grade pe an. 

Condițiile sunt favorabile pescuitului timpuriu, ceea ce rezultă în deschiderea cherhanalelor mult mai devreme. Scrumbia albastră, care în mod normal era pescuită la sfârșitul lunii aprilie, este prinsă acum de pescari la plasă. 

Situația este îngrijorătoare în Mangalia, unde apa este mai rece față de restul litoralului. Cercetătorii marini iau în considerare schimbarea perioadei de prohibiție. În 2021, perioada de prohibiție este între 9 aprilie și 7 iunie. 

„Există o tendință de creștere a temperaturii apei, există o tendința de creștere în funcție de debutul marii și al condițiilor atmosferice”, a declarat Dan Vasiliu, director institut GeoEcomar Constanța, pentru Știrile ProTV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel