Imagini de înaltă rezoluție cu Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură Youtube
Sursă foto: Captură Youtube
Noile imagini trimise de sonda Juno dezvăluie detalii ascunse ale celui mai mare satelit din sistemul nostru solar, Ganymede.

De culoare cenușie, masiv, plin de cratere, Ganymede seamănă foarte mult cu luna noastră. Dar roca înghețată este la mai mult de 650 de milioane de kilometri distanță. Este cea mai mare lună din sistemul solar și orbitează planeta Jupiter, cea mai mare din sistemul solar.

Sonda spațială Juno a NASA orbitează în jurul lui Jupiter din 2016, dar luni a trecut foarte aproape de Ganymede, ajungând la mai puțin de 1.000 km (650 mile) de lună. Nicio navă spațială nu se apropiase atât de mult de mai bine de două decenii - ultima apropiere fiind cea a navei spațiale Galileo a NASA în anul 2000. În doar 25 de minute, Ganymede s-a apropiat foarte mult de satelit și a avut posibilitatea să facă 5 fotografii.

Marți, NASA a lansat primele două imagini care sunt cele mai detaliate instantanee capturate vreodată cu cea mai mare lună din sistemul solar. 

„Aceasta este cea mai apropiată navă spațială de această lună mamut”, a declarat Scott Bolton, care conduce echipa navei spațiale Juno, în comunicatul de presă al NASA. „Va mai dura până când vom trage concluzii științifice, dar până atunci putem pur și simplu să ne mirăm de această minune cerească, singura lună din sistemul nostru solar mai mare decât planeta Mercur”, a mai precizat acesta.

Oamenii de știință cred că Ganymede ar putea găzdui un ocean de apă sărată la 800 km (500 mile) sub scoarța sa înghețată - care ar reține mai multă apă decât o face Pământul. Este, de asemenea, singura lună din Sistemul Solar cu propriul său câmp magnetic, care creează o auroră la polii săi. Oamenii de știință speră că zborul Juno îi va ajuta să afle mai multe despre învelișul de gheață al lui Ganymede și despre câmpul său magnetic. Prima imagine trimisă de Juno surprinde aproape o întreagă emisferă a lunii încrustate cu gheață. Fiecare pixel acoperă aproximativ 1 kilometru (0,6 mile), potrivit ScienceAlert.

NASA a detectat un semnal misterios de la unul dintre sateliții lui Jupiter

NASA anunță că a detectat un nou semnal misterios din spațiu. Mai exact, o navă spațială a NASA a detectat un semnal radio de cinci secunde de la unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, scrie Fox News.

Acest semnal ar fi venit de la Ganymede și a fost detectat de sonda spațială Juno a NASA. Misiunea Juno este de a studia planeta Jupiter și de a înțelege cum s-a format. Potrivit experților, descoperirea semnalului marchează primul semnal venit de pe unul dintre sateliții planetei.

Cum explică experții acest semnal

NASA exlude orice legătură cu ființe extraterestre și a pus descoperirea pe seama electronilor.

„Nu sunt extratereștrii. Este mai mult un fenomen natural.”, a declarat ambasadorul NASA Patrick Wiggins.

Sonda spațială Juno, care a fost lansată în 2011, călătorea la momentul detectării semnalului în regiunea polară a lui Jupiter cu o viteză de 111.847 mph, unde liniile câmpului magnetic se conectează la Ganymede. Potrivit NASA, undele radio decametrice au frecvențe cuprinse între 10 și 40 MHz, dar niciodată peste 40 MHz (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel