Impactul asupra sănătății pe care îl poate avea ora de culcare neregulată
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Impactul asupra sănătății pe care îl poate avea ora de culcare neregulată  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Impactul asupra sănătății pe care îl poate avea ora de culcare neregulată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Există deja câteva dovezi puternice privitoare la faptul că o oră de culcare regulată este importantă pentru o viață sănătoasă. Un nou studiu a descoperit acum o legătură între tulburările de somn și un noi riscuri neurologice.

În cercetările care implică măsurarea directă a timpului de somn pentru 2.115 medici pe parcursul primului lor an de formare, oamenii de știință au descoperit că cei cu modele de somn variabile au fost mai predispuși să raporteze stări de spirit mai scăzute și să fie mai predispuși la depresie. Astfel, orele de culcare variabile, cresc riscul de a te simți deprimat la fel de mult ca și lipsa de somn.

„Aceste descoperiri evidențiază consistența somnului ca un factor subapreciat de țintit în depresie și bunăstare”, spune neurologul Srijan Sen, de la Universitatea din Michigan.

„Tehnologia avansată ne permite să studiem factorii comportamentali și fiziologici ai sănătății mintale, inclusiv somnul, la o scară mult mai mare și mai precisă decât înainte, deschizându-ne un câmp interesant de explorat”, a spus neurologul Yu Fang, de la Universitatea din Michigan.

Descoperirile au ca scop nu numai să ghideze auto-managementul asupra obiceiurilor de somn, ci și să informeze structurile instituționale de programare. Deși suntem cu toții de acord că obiceiurile echilibrate de somn sunt bune pentru sănătatea noastră generală, echipa din spatele noului studiu dorește să vadă mai multe cercetări despre modul în care diferitele aspecte ale igienei somnului - culcare, timp de trezire, modele de somn, somn total - afectează bunăstarea individuală.

Noul studiu susține cercetările anterioare care sugerează că ignorarea ritmurilor noastre circadiene poate dăuna stării noastre de spirit și poate crește riscul de depresie în timp. Încercați să mergeți la culcare la aceeași oră și odihniți-vă pentru o perioadă lungă de timp, dacă puteți - ar putea să vă ușureze starea de spirit și să nu vă predispună unor sindromuri depresive, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel