Înălțarea Domnului. Ce să nu faci sub nicio formă astăzi. Rugăciunea de Înălțarea Domnului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Astăzi, pe 10 iunie, la 40 de zile de la Sărbătorile Pascale, credincioșii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, una dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii. Practic, acesta este momentul în care Mântuitorul  li s-a arătat din nou „în trup” ucenicilor şi Maicii Sale, după ce a fost trădat și răstignit pe cruce de oamenii pe care îi iubea atât de mult și în care avea toată încrederea. 

La fel ca în duminica Paștelui, de Înălţare se înroşesc şi se ciocnesc ouă, iar credincioșii se salută cu „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. În tradiţia populară, acest praznic aminteşte de ziua în care Iisus s-a urcat la ceruri şi este împodobit cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, un cuvânt de provenienţă slavonă („Spasiteli”), care în traducere înseamnă „Mântuitorul”.

Legenda spune că Ispas a fost un martor ocular la Înălţarea Domnului, alături de Apostolii Săi. Era un om bun şi vesel, iar oamenii trebuie ca în această zi specială să îi urmeze exemplul: să fie bine dispuşi, să evite supărările şi să nu-şi facă necazuri unul altuia.

Totodată, sărbătoarea Înălţării este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii în comunitatea în care până atunci au domnit resentimentele. În familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta imediat.

10 lucruri pe care nu ai voie să le faci de Înălțarea Domnului

- nu se spală

- nu se calcă

- nu se coase

- nu se face curățenie

- nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți urăniciun obiect din casă

- nu se înstrăinează

- nu se împrumută bani

- nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie

- nici sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână

- nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod

Tradiții și obiceiuri

De asemenea, femeile care au în familie rude decedate dăruiesc săracilor ofrande precum pâine caldă, ceapă verde, brânză şi rachiu pentru sufletele acestora. Cerurile sunt deschise, iar sufletele morţilor, care au venit în ziua de Paşti la casele unde au trăit o viaţă întreagă, se înalţă din nou la cer. Alimentele date de pomană reprezintă, așadar merindele necesare pentru călătoria de întoarcere la ceruri.

În mediul rural se practică ritualul leuşteanului. Această datină îi apără atât pe gospodari, cât şi animalele lor de tracţiune de efectele vrăjilor şi de spiritele rele. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuştean (asemănătoare sorcovei) pe fiecare membru al familiei şi fiecare animal în parte, urându-le să fie apărate de orice rău.

Rugăciunea dedicată Înălţării Domnului

În ziua în care sărbătorim Înălţarea Domnului, unul dintre cele mai importante lucruri pe care creştinii le fac este acela de a spune o rugăciune:

"Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel