Încoronarea Regelui Ferdinand. Suveranul a recurs la un gest IMPRESIONANT față de Regina Maria
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Regele Ferdinand I și Regina Maria
Regele Ferdinand I și Regina Maria
Acum 98 de ani, pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand a fost încoronat la Alba Iulia. Iată ce gest a făcut acesta.

În 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, avea loc unul dintre cele mai importante momente simbolice din istoria României. Regele Ferdinand I și Regina Maria erau încoronați ca suverani ai tuturor românilor. Alba Iulia a fost aleasă drept oraș al încoronării datorită importanței sale simbolice covârșitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraș a fost capitala lui Mihai Viteazul și locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Ceremonia încoronării a avut loc într-o catedrală ortodoxă care a fost ridicată în doar nouă luni.

Regele Ferdinand I și Regina Maria au pornit spre Alba Iulia din Gara Sinaia. Trenul în care călătoreau cei doi suverani a ajuns în Alba Iulia la ora 09.30. Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii. În procesiune, cu toții au pornit spre Catedrala Încoronării.

Regina Maria își amintea de o ploaie care a început să cadă la Alba Iulia, chiar în timp ce cei doi suverani erau primiți cu pâine și cu sare de primarul orașului. Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost ridicată special pentru încoronare, în mai puțin de un an. Pentru a permite ridicarea lăcașului de cult, a fost demolat o parte din zidul cetății Alba Iulia, inclusiv o parte a bastionului Mihail.

În catedrală, slujba încoronării și Te Deum-ul care a urmat au fost oficiate de patru mitropoliți ortodocși. Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost așezați pe tronurile împărătești, apoi președintele Senatului i-a oferit Regelui Coroana de Oțel, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna în timpul Războiului de Independență. Coroana de Oțel fusese realizată pentru Regele Carol I în 1881.

Ferdinand i-a pus coroana pe cap și a sărutat-o pe frunte pe Regina Maria

Regele Ferdinand I și-a pus singur coroana pe cap, apoi Regina Maria a îngenuncheat în fața lui. Regele i-a așezat pe cap o coroană care fusese confecționată din 1,8 kilograme de aur, donat de un proprietar de mină din Munții Apuseni. Ulterior, Regele a sărutat-o pe frunte pe Regina Maria. Apoi, cei doi suverani au ieșit din catedrală sub faldurile unui baldachin. Au fost aclamați de 30.000 de spectatori și de 15.000 de soldați.

A urmat o paradă militară în timpul căreia Ferdinand I și Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanți onorifici erau. Serbările au continuat cu dineuri oficiale oferite în Sala Unirii și în clădirea teatrului.

Serbările Încoronării s-au mutat apoi de la Alba Iulia la București, unde, în 17 octombrie, Ferdinand I și Maria au fost aclamați de 10.000 de primari veniți din toată țara la Arenele Romane. Serbările de la Alba Iulia au fost umbrite de refuzul organizatorilor de a-i invita în noua catedrală și pe ierarhii greco-catolici, care fuseseră în prim-planul Unirii. Drept urmare, liderii politici ai românilor ardeleni de religie greco-catolică au refuzat să participe la slujba religioasă de încoronare, potrivit rfi.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel