Încurcătură privind Brexitul: Vrem un compromis pentru a evita haosul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Brexit
Brexit
Aproape jumătate dintre companiile britanice au avertizat că pregătirile lor pentru Brexit au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Pe măsură ce începe o săptămână crucială de discuții privind Brexitul, mai mult de trei sferturi din întreprinderile din Marea Britanie au declarat că vor să fie convenit un acord, potrivit unui sondaj al Confederației Industriei Britanice. Doar 4% dintre companii au declarat că preferă un rezultat fără acord. Sprijinul pentru o acord crește la 86% în rândul companiilor de distribuție și 83% dintre producători.

Aproape jumătate dintre companiile britanice au avertizat că pregătirile lor pentru Brexit au fost afectate de pandemie. Astfel, liderii de afaceri au cerut un compromis în ultimul moment pentru a ajunge la un acord comercial și pentru a evita haosul la frontieră.

Cu toate acestea, Bruxelles rămâne îngrijorat de faptul că Boris Johnson nu are nicio dorință de a face compromisuri cu privire la punctele de blocare, cum ar fi pescuitul și normele privind ajutoarele de stat. Refuzul guvernului de a retrage proiectul de lege privind piața internă, care amenință să „aplice” părți din protocolul din Irlanda de Nord deja agreat de cele două părți, continuă să reprezinte un obstacol major.

Negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, le-a spus miniștrilor din restul țărilor UE că există „o atmosferă mai deschisă la masa negocierilor”, dar că „rămân diferențe substanțiale de opinii”.

Firmele din Marea Britanie nu s-au putut pregăti

Ultimul indicator de creștere al CBI a constatat că activitatea sectorului privat a scăzut în cele trei luni până în septembrie, dar într-un ritm mai lent decât luna trecută: la -23%, comparativ cu -39%. Carolyn Fairbairn, directorul general al CBI, a pledat: „Acum trebuie să fie momentul ca conducerea politică și spiritul de compromis să strălucească de ambele părți. Întreprinderile se confruntă cu un „hat-trick“ de provocări fără precedent: reconstruirea după primul val al COVID-19, gestionarea începerii valului doi și pregătirea pentru schimbări semnificative ale relației comerciale a Regatului Unit cu Uniunea Europeană.

Preocupările comerciale au crescut din nou după avertismentele cu privire la retrageri, dacă nu se ajunge la un acord când perioada de tranziție a Brexitului se încheie, la 1 ianuarie, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel