Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat
Autor: Ioan-Radu Gava pe 13 oct, 16:56 | Internațional

Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat / Sursă foto: Faceook Eric Zemmour

Îngrijorările cresc în Franța în urma sondajelor pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

O mare parte din mass-media franceză nu se concentrează pe șansele lui Macron de a deveni primul președinte care va fi reales de la Jacques Chirac în 2002, ci mai degrabă pe ascensiunea extremei drepte.

În cel mai recent sondaj electoral, publicat pe 6 octombrie, se estimează că extrema dreaptă va capitaliza 32% din electorat, 17 la sută pentru Eric Zemmour și 15 la sută pentru Marine Le Pen. Macron, individual, este încă văzut ca favorit, cu 24%.

Pe stânga, votul total estimat este de 25%, inclusiv patru partide - Partidul Verde, Partidul Socialist, Partidul Comunist și La France Insoumise.

Recentul sondaj, care arată că Le Pen nu este principalul adversar al lui Macron, așa cum a fost la votul din 2017, a șocat observatorii. Concurentul ei de extremă dreapta, Eric Zemmour, nu și-a anunțat oficial candidatura, dar omniprezența sa la posturile TV franceze i-a propulsat popularitatea.

Ascensiunea lui Zemmour și a discursului de extremă dreapta

 

Pe 16 septembrie, Zemmour a publicat La France n’a pas dit son dernier mot (Franța nu a avut ultimul său cuvânt), care s-a situat în fruntea listei bestsellerurilor de pe Amazon France, vânzând aproximativ 130.000 de exemplare în cele două săptămâni de la lansare.

Diseminarea pe scară largă a ideilor sale, pe care criticii le consideră chiar mai extreme decât opiniile lui Le Pen, i-a îngrijorat pe oficialii din întregul spectru politic.

Acesta crede că cetățenii francezi cu prenume „non-franceze” ar trebui să-și schimbe numele și susține așa-numita teorie a „marelui înlocuitor” - noțiunea, deținută și de adepții supremației albe din Statele Unite.

De asemenea, Zemmour a fost acuzat de șapte femei de hărțuire sexuală și s-a confruntat cu tribunalul de mai multe ori pentru discursuri de incitare la ură considerate rasiste, islamofobe, sexiste sau homofobe - dar a fost aproape întotdeauna achitat.

Potrivit lui Aurelien Mondon, profesor de politică care studiază rasismul și extrema dreaptă: „Zemmour nu așteaptă să devină președinte, ceea ce vrea este să mute discursul spre extrema dreaptă ... Vrea să câștige bătălia ideilor.”

Mondon a precizat că principala provocare pentru Le Pen la aceste alegeri este că „întregul spectru s-a deplasat spre dreapta, ceea ce înseamnă că acum este foarte aglomerat pentru ea”, scrie AlJazeera.

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri