ÎNGRIJORĂRI privind Hong Kong. 16 state au luat atitudine
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Lai a fost arestat anul trecut, iar acum a fost condamnat
Lai a fost arestat anul trecut, iar acum a fost condamnat
Academicienii avertizează cu privire la „efectul îngrozitor” al legii de securitate din Hong Kong. Iată ce spun aceștia.

Unii dintre cei mai importanți academicieni din lume au cerut un front internațional unit în apărarea libertăților universitare, pe fondul unei amenințări chineze crescute pentru ancheta academică de la adoptarea legii securității naționale din Hong Kong. Universitățile vor fi preluate de China în afara cazului în care există un acord comun pentru a rezista interferenței statului chinez în cercetarea academică și subordonarea sa către republică, spune un grup de 100 de universitari, inclusiv cercetători din SUA, Marea Britanie, Australia și Germania.

Acestea evidențiază amenințarea reprezentată de articolul 38 din legea de securitate națională, care prevede că legea este aplicabilă persoanelor care locuiesc în afara teritoriului și persoanelor care nu provin de acolo. Legea a fost impusă Hong Kongului de către Beijing în iunie, după mai bine de un an de proteste pro-democrație.

Academicienii spun că articolul 38 ridică perspectiva temătoare că studenții care călătoresc în Hong Kong și China se confruntă cu pedepse aspre pe baza muncii academice considerate subversive de autoritățile chineze. Semnatarii, însumând 71 de instituții academice din 16 țări, citează afirmațiile că modulele legate de China sunt abandonate și autocenzurate de studenți de teama represaliilor.

Un grup separat de academicieni britanici a solicitat săptămâna aceasta un cod de conduită, astfel încât profesorii din învățământul superior să fie consultați în toate etapele cu privire la modul în care sunt administrate colaborările dintre universități și guvernele străine. Profesorii chinezi individuali de la Universitatea Oxford au declarat că intenționează să anonimizeze unele lucrări ale studenților furnizate în grupuri, într-un efort de a reduce teama percepută de represalii pentru că au discutat despre defectele modelului chinez, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel