Înșelăciune, delapidare și spălare de bani. Percheziții în mai multe județe din țară
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Bacău, au efectuat 14 percheziții, în 3 județe și în București, într-un dosar penal de înșelăciune, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și spălare de bani.

La data de 1 iulie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au ridicat în urma perchezițiilor, din județele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi municipiul Bucureşti, mai multe documente cu valoare probatorie.

În fapt, începând cu decembrie 2018, în  judeţul Neamț, ar fi fost constituită o gupare infracțională organizată care, prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi preluat mai multe societăți comerciale cu valoare economică ridicată.

Cum procedau membrii gupării 

În primă fază, prin societățile respective, ar fi achiziționat mărfuri de la diferiți furnizori.

Pentru plata mărfurilor în cauză ar fi fost emise bilete la ordin sau file CEC, iar la momentul în care banii ar fi trebuit să fie virați, tranzacțiile ar fi fost refuzate la plată pentru lipsă de fonduri disponibile în cont.

23 de persoane juridice au fost prejudiciate, cu aproximativ 2.400.000 de lei

Totodată, s-a stabilit că bunurile ar fi fost revândute, ulterior, pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, iar sumele de bani rezultate din activități, ar fi fost însușite de membrii grupării.

Pentru disimularea activității infracționale, persoanele în cauză ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin care ar fi încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate iniţial ar fi fost revândute către alte persoane juridice.

Fără activitate economică reală 

În realitate, acestea ar fi fost societăți comerciale care nu ar fi desfășurat o activitate economică reală și care ar fi fost coordonate tot de persoanele bănuite prin alte persoane interpuse.

Cu ocazia acțiunii, 7 persoane au fost aduse la audieri, 2 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar faţă de alte 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel