Urmărește emisiunea live
Întâlnire Klaus Iohannis - Donald Trump. Bogdan Chirieac: Era obligatorie colaborarea cu Guvernul, pentru rezultate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a prefaţat întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis o va avea la Washington cu omologul său american, Donald Trump şi s-a declarat sceptic în privinţa avantajelor pe care această întâlnire le va aduce pentru România. 

"În spatele vizitei se poate ascunde un sprijin în campania electorală pentru Klaus Iohannis. Publicul din România, pe bună dreptate de altfel, apreciază orice întâlnire a conducătorului său cu preşedintele Statelor Unite. Este împământenit la noi că relaţia cu americanii este esenţială pentru noi ca popor, pentru noi ca ţară. Deci din punctul ăsta de vedere, faptul că domnul Iohannis se întâlneşte cu Donald Trump e un lucru pozitiv. Rezultate, în opinia mea, foarte puţin probabil să avem. N-am avut rezultate nici în 2017, când am fost atât de plini de speranţă în Rose Garden. Tot ce a fost a fost că România a achiziţionat sistemul Patriot, sigur important pentru apărarea ţării, dar a costat 4 miliarde de euro. Acum, probabil, preşedintele va anunţa achiziţionarea unor avioane F-16, tot second-hand", a declarat Bogdan Chirieac. 

De ce nu vor fi rezultate 

Chirieac a menţionat şi de ce, în opinia sa, nu vor fi rezultate majore în urma acestei întâlniri, cu excepţia celor electorale. 

"Rezultatele se pregătesc. Nu un singur om, ci o întreagă naţiune poate să mişte ceva în sensul acesta. Pentru asta, trebuia să ai şi o delegaţie guvernamentală, să se întâlnească cu omologi din guvernul american. Poate trebuiau să meargă şi parlamentari, reprezentanţi ai forţelor politice. Poate şi oameni de afaceri, câţi au mai rămas. Pentru a crea parteneriate economice, esenţiale pentru relaţiile bilaterale cu SUA, trebuiau să fie şi oameni de afaceri acolo, care să deschidă piaţa. Către Washington trebuiau să zboare trei avioane pline cu reprezentanţi din toate domeniile, pentru rezultate. Altminteri, politic e un lucru pozitiv. Preşedintele Iohannis reuşeşte această vizită şi poate va câştiga puncte importante. În 2017, a câştigat 10 puncte în sondajele de opinie, când a fost primit la Casa Albă. Ar fi fost obligatoriu, absolut, să se colaboreze cu Guvernul înainte de această vizită. Tot ce ar putea promite preşedintele Iohannis la Casa Alba ar trebui pus în aplicare de Guvern. Puteau să meargă mână în mână. Faptul că nu s-a colaborat a continuat degradarea ca naţiune începută în epoca Băsescu", a mai declarat Chirieac. 

Eliminarea vizelor pentru SUA, un vis frumos 

"Acesta rămâne un vis şi probabil rezolvarea va fi la nivelul UE. Renunţarea la viză e o chestie care ţine de Congres, dar asta nu se va rezolva odată cu vizita lui Klaus Iohannis, e clar! Dar cred că orice întâlnire dintre preşedintele României şi SUA e un fapt pozitiv. E bine şi pentru România la final", a încheiat analistul politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel