Inundaţii. Grapini, către Cîţu: Aţi făcut demersuri pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor?
Autor: Mihai Ciobanu pe 21 iul, 19:34 | Politica

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj tranşant la adresa premierului Cîţu: "Aţi făcut demersuri, în urma inundaţiilor, pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor?"

În contextul în care România este grav afectată de inundaţii, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, îi cere public premierului Cîţu să spună dacă a făcut demersuri pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor!Potrivit eurodeputatului Grapini, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) îi permite UE să susţină financiar un stat membru, o ţară care a demarat negocieri de aderare sau o regiune, în caz de catastrofă naturală majoră."Oamenii suferă... şi-au pierdut, în urma inundaţiilor, bunurile acumulate într-o viaţă de muncă. Mai mult, viaţa acestora este pusă în pericol. Iar lăsaţi România fără ajutoarele europene?!", a precizat, revoltată, Maria Grapini, care a adăugat că multe state membre afectate de inundaţii s-au grăbit să depună la Comisia Europeană cereri de intervenţie a Fondurilor europene speciale (FSUE) pentru că regulamentul spune foarte clar că aceste cereri trebuie depuse în cel mult 12 săptămâni de la producerea primelor pagube.Mai mult, a punctat europarlamentarul PPU (social-liberal), se cere o estimare a pagubelor totale provocate în mod direct de calamitatea/catastrofa naturală şi a impactului asupra populaţiei, economiei şi mediului, precum şi costurile măsurilor necesare, însoţite de o scurtă descriere a punerii în aplicare a legislaţiei UE privind prevenirea şi gestionarea riscurilor de catastrofe naturale!"Premierul ştie aceste lucruri? A făcut cererea către Comisia Europeană? A estimat costurile acestor măsuri? Sau iar vor lua bani celelalte state membre, iar România nu?", a avertizat Maria Grapini care i-a cerut, în context, premierului Cîţu să precizeze când va trimite cererea la Comisia Europeană şi când va informa public în privinţa estimării pagubelor inundaţiilor.

Politica Vezi toate articolele
Crossuri parteneri