Investiție de 3,5 milioane de euro. Centru de cercetare în domeniul dronelor civile și militare la Brașov
Autor: Ioan-Radu Gava pe 06 apr, 09:03 | Info utile

Investiție de 3,5 milioane de euro. Centru de cercetare în domeniul dronelor civile și militare la Brașov / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Compania IAR Ghimbav și-a bugetat pentru anul acesta investiții de 32 de milioane de lei, arată datele publice de pe site-ul companiei. 

Președintele Consiliului de Administrație al fabricii de la Ghimbav, Dragoș David, a declarat pentru BizBrașov că proiectul are o valoare estimată de 3,5 milioane de euro și vizează construcția și dotarea unui centru de cercetare în domeniul aparatelor de zbor fără pilot, atțt cele civile, cât și cele militare,

IAR Ghimbav, companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 34,06 milioane de lei, cu 31% sub cel din 2019, în contextul diminuării veniturilor din exploatare cu 31%, la 261,64 milioane de lei, reiese din raportul emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au fost de 178,32 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de cele din 2019, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 46,59 milioane de lei, în creştere cu 13,4%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. La finele anului trecut, cheltuielile totale de exploatare ale companiei aeronautice erau de 221,23 milioane de lei, cu 33% mai mici decât cele din anul anterior, în sumă de 329,78 milioane de lei.

În acest context, IAR Ghimbav a raportat pentru 2020 un profit din exploatare de 40,4 milioane lei, cu 22% mai mic decât cel din anul anterior, rezultat ce a fost deteriorat de o pierdere financiară de 3,48 milioane de lei (faţă de un profit de 4,44 milioane lei în 2019). Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român care, prin Ministerul Economiei deţine 64,89% din compania aeronautică. Pentru reparații și modernizări au fost bugetate 21 de milioane de lei, alte 6 milioane de lei pentru dotări cu noi echipamente de producție, în timp ce restul de cinci milioane de lei sunt alocate pentru cofinanțarea unui proiect european care vizează înființarea unui Centru de cercetare în domeniul dronelor, potrivit BizBrașov.

Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri