Iohannis - Dăncilă, dezbatere. Adrian Năstase rupe tăcerea
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Adrian Năstase FOTO AGERPRES
Adrian Năstase FOTO AGERPRES
Adrian Năstase a afirmat că președintele Klaus Iohannis nu respectă cutumele și propune o dezbatere cu el însuși săptămâna viitoare.

„Candidatul Iohannis spunea aseară că respectă cutumele. Una dintre cutume este organizarea de dezbateri intre contra-candidatii la alegerile prezidentiale, in special inaintea turului al doilea. Iohannis nu vrea insă să respecte această cutumă. Propune „suplimente alimentare" – conferință de presă plus o dezbatere cu el însuși, săptămâna viitoare.

Si care ar fi justificarea? Faptul că Viorica Dăncilă are brosă si că nu are sapcă de la Trump?Mai concret, ea nu s-ar fi purtat democratic... Povestea asta cu „conditionalitatea democratică" a fost inventată de americani în timpul Războiului rece si a fost perfectionată de ei imediat după aceea. Imi aduc bine aminte de inceputul anilor '90 (detaliile le găsiti in cartea mea, „Lumea, americanii si noi"). „Conditionalitatea democratica" a fost utilizată si ulterior. Vă reamintesc vizitele lui Biden, Nuland, Gordon in România si presiunile politice pe care le-au făcut, se pare că inclusiv pentru avantaje economice. Descoperim acum, din scandalul transcrierilor convorbirilor intre Trump si presedintele Ucrainei, că Biden nu era cel mai bun „judecator de democratie"...", a scris Adrian Năstase, pe blogul său.

„Si, in definitiv, intr-o lume civilizată, singurul „judecător de democratie" il reprezintă poporul, il reprezintă alegătorii. Cu ce temei candidatul Iohannis imparte românii in democrati si ne-democrati? Cu ce temei „democratic" cere el desfiintarea unui partid politic.? Un partid care a elaborat Constitutia post comunistă din 1991 dar si pe cea din 2003, cea care a permis aderarea la NATO si la UE, un partid care a adoptat legile justitiei, un partid care a marcat, intotdeauna, cresteri economice semnificative (8,4% in 2004, de exemplu), un partid care s-a achitat cu responsabilitate de mandatul presedintiei UE. In plus, guvernul PSD a obtinut ca Sibiul să fie capitala curlturală a Europei in 2007 si a finantat o mare parte din infrastructura necesară", a mai transmis Adrian Năstase.

Fostul premier mai spune „si, in definitiv, cu ce drept candidatul Iohannis – cel cunoscut pentru nenumăratele incălcări ale Constitutiei si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale – isi permite să afirme că Viorica Dăncilă, candidatul PSD, votat democratic de peste două milioane de cetăteni in primul tur al alegerilor de către cetăteni români, nu se califică, „democratic" pentru o dezbatere publică? Jenant...".

El precizează că într-o dezbatere electorală serioasă Iohannis ar putea explica de ce în cei cinci ani de mandat a funcționat „pe pilot automat" în politica externă.

„Asta inseamnă democratie. Respect pentru ceilalti, inclusiv pentru majoritate, chiar atunci când nu-ti convine decizia lor. Nu poti să te consideri democrat daca anunti că „nu vei mai da o sansă" in mandatul viitor unui candidat de premier de la PSD. Dacă românii vor hotări asa, va trebui să te supui. Asta inseamnă democratie. Dar poate, mai bine, „Fără Iohannis după turul doi!", conchide fostul premier.

Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că nu participă la o dezbatere cu Viorica Dăncilă deoarece aceasta „a fost parte activă a mârlăniilor pesediste și a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției". El a mai spus că marți va organiza o dezbatere cu politologi și formatori de opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel