Iohannis, după ce PNRR a primit undă verde: Provocările majore încep ACUM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro
Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro
Provocările majore încep abia acum, a spus, luni după-amiază, președintele Klaus Iohannis, în contextul în care Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a primit undă verde.

„Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi (n.r. luni, 27 septembrie) ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Bine ați venit la București! Salut anunțul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Național de Redresare și Reziliență al României care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, aprobarea PNRR reprezintă „un moment simbolic de o mare importanță pentru viitorul” României.

„Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și un efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară sub presiunea timpului și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan!”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, potrivit președintelui, provocările majore încep abia de acum. „Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor din acest plan este esențială”, a subliniat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, Planul Național de Redresare și Reziliență este un instrument deosebit de important pentru România, „care ne oferă, pe lângă finanțarea acțiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiții și reforme structurale esențiale pentru dezvoltarea țării noastre pe termen mediu și lung. Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să dezvoltăm rețeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne și asupra coeziunii sociale. De aceea, investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgență București, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Președintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuției pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitalicești din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienții vor beneficia de îngrijire de calitate și de cele mai avansate tehnologii în domeniu. Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba fața României și vor aduce o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Împreună cu acest Guvern, am reușit, iată, să avem acest Plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, domnilor primari și președinți de consilii județene, vă cer să faceți o prioritate absolută din implementarea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență! Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm - șansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă și mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată. Rămân un partener implicat al acestei guvernări care își propune să dezvolte țara noastră și, împreună, și, cu sprijinul Comisiei Europene, al Președintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autoritățile locale și centrale, astfel încât Planul Național de Redresare și Reziliență să fie un succes major pentru România”.

VEZI ȘI: UPDATE: Ursula von der Leyen, la Spitalul Universitar cu Iohannis și Cîțu. DECLARAȚII / FOTO & VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel