Iohannis: Justiţia, supusă unor încercări de subordonare faţă de politic. Răspunsul a fost pe măsură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a susţinut un discurs la bilanţul ÎCCJ. 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe anul 2019. În cadrul discursului său, preşedintele Iohannis a afirmat că justiţia din România a fost supusă, în ultimii ani, unor încercări de subordonare.

"În ultimii ani, justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic. La aceste provocări, răspunsul societăţii româneşti a fost pe măsură. Democraţia noastră s-a maturizat iar românii au fost alături de magistraţi, exprimându-se în mod clar pentru valorie europene, statul de drept şi pentru o ţară în care legea este aceeaşi pentru toţi. Sunt câştiguri majore pentru România pe care avem obligaţia să le protejăm şi să le consolidăm", a declarat Klaus Iohannis. 

"Agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar"

El a apreciat însă că agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuţii aşezate şi soluţii eficiente.

"O societate mai bună se construieşte plecând de la un fundament solid, iar acest fundament este încrederea cetăţenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea - ca rezultat al exprimării voinţei suverane a cetăţenilor prin intermediul autorităţilor alese - este egală pentru toţi. Încrederea în stat, în justiţie, în instituţiile publice este, de fapt, liantul întregii societăţi. Percepţia asupra funcţionării sistemului de justiţie se formează din fiecare interacţiune a cetăţenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant şi onest între sistemul judiciar, cetăţeni, dar şi ceilalţi actori publici este mai mult decât necesar", a declarat preşedintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel