Iohannis, respingere miniștri Dăncilă. Chirieac: Constituția e suspendată!
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a respins din nou în cursul zilei de miercuri propunerea de numire a miniștrilor, înaintată de premierul Viorica Dăncilă.

Președintele și-a motivat decizia precizând că remanierea este ”neavenită” și ”nepotrivită”. Iohannis i-a cerut totodată premierului să meargă în Parlament pentru votul de validare.

Într-o intervenție la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat blocajul guvernamental generat de decizia președintelui Klaus Iohannis, precizând că decidenții politici așteaptă decizia CCR care s-a amânat pentru miercurea viitoare, decizie care va preciza dacă președintele e obligat sau nu să numească miniștri.

Întrebat dacă poate refuza o singură dată propunerile, iar mai apoi președintele e obligat să le accepte dacă nu se invocă amendamentul de oportunitate și legalitate, Bogdan Chirieac a precizat:

„După cum știți, în România, pe finalul de mandat al președinților, Constituția este suspendată. Și domnul Băsescu în 2009 a suspendat Constituția, când a căzut Guvernul Boc și a refuzat să numească alt Guvern. Atunci exista o majoritate parlamentară oficială: PSD-PNL-UDMR. Dar președintele a vrut neapărat ca Guvernul său să organizeze alegerile din decembrie 2009 despre care există suspiciuni că au fost fraudate”, a precizat Chirieac. El a subliniat că nu poate fi vorba despre așa ceva în acțiunea președintelui Iohannis, dar metoda de a nu respecta Constituția este similară cu cea din mandatul președintelui Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel