Ion Blăjan, omagiat la 110 ani de la naștere
Autor: Flaviu Predescu pe 23 feb, 11:53 | Cultura

Duminică, 28 februarie 2021, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va fi omagiat la 110 ani de la naștere, folcloristul, interpretul şi scriitorul Ion Blăjan. 

Programul cuprinde următoarele evenimente desfășurate online:

Ora 14:00 - Evocarea „ Ion Blăjan la 110 ani de la naștere”, autor prof. Ioan Popa

Ora 15:00 – Expoziția de carte „Din Țara Secașelor”

Ora 16:00 – Recomandare de carte – Omul cu ochelari negri, autor Ion Blăjan

Ora 17:00 – Recital cu melodii din repertoriul lui Ion Blăjan, susținut de interpretul Cătălin Hașa

 

Cine a fost Ion Blăjan

 

Ion Blăjan (n. 28 februarie 1911, Roșia de Secaș, Alba – d. 5 aprilie 1975, Cluj-Napoca) a fost un renumit folclorist, culegător și interpret de folclor din zona Țării Secașelor. A fost un autodidact interpretând remarcabil cântecele culese, atât cu vocea cât și cu fluierul şi cu vioara. A reușit să de-a culturii românești nu numai culegeri și interpretări ale folclorului românesc, pentru care a fost deseori invitat în emisiuni de radio și TV, ci și o capodoperă literară, romanul autobiografic intitulat, cum altfel, „Omul cu ochelari negri”. Romanul autobiografic „Omul cu ochelari negri” a fost scris de Ion Blăjan mai întâi în alfabetul Braille, după care a fost transcris în alfabetul latin și tipărită în mai multe ediții: 1966, 1972 și 2011.

Ediția apărută în anul 2011, cu prilejul centenarului nașterii lui Ioan Blăjan, s-a bucurat de sprijinul a două importante instituții ale județului Alba: Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Volumul a beneficiat de o prefață și o notă asupra ediției semnate de scriitorul Ion Brad și a fost însoțit de un CD cu piesele cele mai reprezentative ale cântecului de ritual și ale cântecului de factură lirico-epică interpretate de Ion Blăjan, înregistrări ce au putut fi recuperate din Arhiva Institutului de Folclor București, anunță un comunicat al BJ „Lucian Blaga” Alba. 

Te-ar putea interesa și ....
Cultura Vezi toate articolele
Crossuri parteneri