Ionuţ Vulpescu, critici la adresa coaliţiei de guvernare, după scandalul cu SRR şi SRTV. "Dacă funcţiile sunt ocupate de cine trebuie, ce mai trebuie reformă?"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Camera Deputaţilor
Facebook Camera Deputaţilor
Ionuţ Vulpescu, ministru PSD al Culturii, critică partidele care formează coaliţia de guvernare în contextul discuţiilor pe rapoartele de activitate ale SRR şi SRTV. Acesta spune că reformele instituţiilor mai au de aşteptat, şi că miza este reprezentată de cine ocupă funcţiile de conducere. nu m

"În Parlament, după felul în care decurg lucrurile în comisiile de specialitate, se va vota respingerea Rapoartelor de activitate ale SRR și SRTV. Discursul despre "reforma statului” este la ordinea zilei. Un reformism care nu are nimic în comun cu necesarele reforme instituționale, reforme care să adapteze instituțiile la realități în rapidă schimbare. În acest context este de-a dreptul bizar că, în numele "reformelor", spațiul instituțional românesc seamănă tot mai mult cu o reuniune de feude, iar statul cu un soi de furnizor de recompense pentru clienții politici ai puterii, fără prea multe deosebiri de ideologie, în materie de clientelism politic.

Doar că respingerea Rapoartelor SRR și SRTV nu înseamnă reformă. Nu! Înseamnă doar un aranjament de putere și atât. Pentru că nu s-au înțeles cui să dea conducerea SRTV, cei din Coaliția care furnizează majoritatea parlamentară Guvernului Cîțu au luat decizia să împartă puterea la vârful instituției: Președinte și Director General. Adică propunerea făcută în urmă cu ceva ani de PSD și respinsă cu indignare de cei care acum se calcă pe picioare să ocupe cele două funcții. PSD a avut atunci o serie de argumente puternice în favoarea acestui tip de conducere a SRTV. Acum nu avem o astfel de argumentație", a scris Ionuţ Vulpescu pe Facebook.

"Dacă funcţiile sunt ocupate de cine trebuie, ce nevoie mai avem de reformă?"

"Era de așteptat: zelului reformist al dreptei i-a scăpat un mic amănunt, anume dezbaterea despre reforma instituției. Instituție care a rămas cu restructurarea propusă, făcută de PSD. Pare să nu deranjeze pe nimeni asta. Dacă funcțiile de conducere se aprobă, și ele sunt ocupate de cine trebuie, ce nevoie mai avem de reformă?! Doar că rolul și locul serviciului public de televiziune au nevoie de o redefinire, pentru că se pierd sensul și obligațiile de serviciu public, iar în locul lor scoate capul o organizare partinică, în care sunt uitate tocmai funcțiile și misiunile unui serviciu public.

Nu strică să amintesc nici de faptul că tot PSD este cel care a salvat de la faliment TVR și i-a asigurat o sursă fiabilă și constantă de finanțare. Nu dau eu verdicte în ceea ce privește calitatea programelor instituției, dar ceva s-a schimbat în bine în felul în care publicul se raportează la SRTV. Dar dacă interesul public cere tot mai mulți șefi la "statul" pe care liberalii și useriștii îl urăsc cu încrâncenare, de ce nu? Ipocrizia este caracteristică dreptei românești.

Statul și serviciile publice au nevoie de reforme. Dar reformele nu pot fi făcute împotriva interesului public, doar pentru a da unora acces la putere și la banul public. Iar în privința schimbărilor necesare trebuie să existe un larg consens, care să reunească și opoziția, și partenerii sociali, și societatea civilă. Statul nu este doar al celor care sunt vremelnic la putere. Așa ceva este specific unor regimuri de tristă amintire", a mai scris acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel