Ionuț Vulpescu, după moartea lui Alexandru Darie: O binecuvântare și o sfidare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ionuț Vulpescu
Ionuț Vulpescu
Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, la vârsta de 60 de ani.

Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii, a transmis un mesaj după moartea regizorului.

”Am primit cu profundă tristețe vestea morții celui care a fost Alexandru (Ducu) Darie, regizor, reprezentant de frunte al artei teatrale românești și om de mare cultură. Am avut privilegiul de a-l cunoaște și de a lucra împreună pentru proiecte care priveau teatrul românesc și slujitorii lui.

Faptul că provenea dintr-o familie de artiști, Iurie Darie și Consuela Roșu, a fost, pentru el, o binecuvântare și o sfidare. Binecuvântare, pentru că mediul în care a crescut și s-a format i-a deschis o lume magică; lumea scenei, o lume în care i-a plăcut să trăiască și care l-a stimulat să creeze, așa cum puțini au reușit să o facă. Sfidarea a fost aceea de a demonstra că a reușit prin forțe proprii, prin calitățile sale, prin spirit vizionar.

Cred că a atins tot ce și-a propus, ca om de teatru. Spectacolele regizate de el rămân de referință. „Visul unei nopţi de vară", din 1991, a fost considerat de ziarul "The Guardian" cea mai bună montare după spectacolul semnat de Peter Brook, și l-a impus pe scena internațională. Mare iubitor al creațiilor lui William Shakespeare, Ducu Darie a fost invitat, în 1992, de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic", BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii".

A fost un spirit deschis: i-a plăcut să abordeze noi domenii artistice, să experimenteze, la limita dintre genuri. Cultura lui vastă l-a ajutat în această aventură a spiritului, care și-a găsit sfârșitul mult prea devreme. Moartea lui Ducu Darie lasă un gol în teatrul Bulandra, al cărui director a fost atâția ani, dar și în comunitatea oamenilor de teatru.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul lui Ionuț Vulpescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel