Iranul este aproape gata să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de 60%
Autor: Ioan-Radu Gava pe 14 apr, 21:43 | Internațional

Sursă foto: Pixabay

Iranul este aproape gata să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de 60% la o uzină supraterană de la Natanz și intenționează să adauge 1024 de centrifuge IR-1 de primă generație la o uzină subterană.

Iranul a declarat că va îmbogăți uraniul cu 60%, un pas mare mai aproape de 90%, ca răspuns la ceea ce spune că a fost un act de sabotaj al Israelului împotriva unor instalații nucleare iraniene.

„Agenția a verificat astăzi că Iranul aproape că a finalizat pregătirile pentru a începe să producă UF6 îmbogățit cu până la 60% U-235 la Fabrica Pilot de Îmbogățire a Combustibililor Natanz (PFEP)”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, referindu-se la hexafluorura de uraniu, forma în care uraniul este alimentat în centrifuge pentru îmbogățire.

Acordul nuclear al Iranului cu principalele puteri permite Teheranului să îmbogățească uraniul până la o puritate de 3,67%, una dintre multele limite pe care le-a încălcat acum mai bine de un an, ca răspuns la retragerea Washingtonului din acordul nuclear.

Peste 6.000 de centrufuge IR-1

 

Acordul mai spune că Iranul poate produce uraniu îmbogățit cu până la 5.060 de centrifuge IR-1 la uzina subterană de îmbogățire a combustibilului (FEP) de la Natanz. Deși a încălcat această regulă prin adăugarea de centrifuge mai avansate la FEP.

„Într-un raport emis astăzi statelor membre ... Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat că Iranul a informat agenția ... că țara intenționează să instaleze șase cascade suplimentare de centrifuge IR-1 la uzina de îmbogățire a combustibilului Natanz (FEP) care cuprinde un total de 1.024 de centrifuge ", a declarat AIEA.

Acest raport, unul dintre cele două emise miercuri seară și obținut de Reuters, a adăugat: „Iranul intenționează să utilizeze 6.084 centrifuge IR-1 instalate în 36 de cascade (în total la FEP)”.

Statele Unite și Iranul vor avea discuții care vor viza relansarea acordului nuclear iranian din 2015, joi, la Viena, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters.

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri