Jocul Calamarului, "stricat" de subtitrări: Dialogul a fost excelent scris, dar nu a fost păstrat nimic la traducere"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură Video
Captură Video
Jocul Calamarului este unul dintre serialele care fac furori în această perioadă pe Netflix. Cu toate astea, un expert în limba coreeană, limba originală a serialului, spune că dialogul este "stricat" de calitatea traducerilor pentru subtitrări. 

Drama coreeană este despre o lume în care oamenii care au acumulat datorii mari sunt competitori într-o serie de jocuri mortale, pentru un premiu de aproximativ 38 milioane de dolari. Cu toate astea, Youngmi Mayer, vorbitor fluent de limbă coreeană, a spus pentru BBC că subtitrările sunt "atât de proaste" încât sensul replicilor este complet schimbat. 

"Dialogurile au fost scrise excelent, dar nu a fost păstrat nimic din ele în subtitrări", a scris Youngmi într-o postare pe Twitter. Acesta a dat şi exemplul unei scene în care un personaj încearcă să convingă alţi jucători să joace cu ea. Subtitrarea spune că "nu sunt un geniu, dar cu toate astea m-am descurcat", în timp ce personajul spune, în coreeana originală, "sunt foarte inteligentă, doar că nu am avut şansa să studiez". 

Replica originală accentuează discrepanţa între ramurile sociale, temă abordată şi în Parasite, filmul care a câştigat Oscarul în 2019. Netflix nu a făcut comentarii pe subiect încă. 

Jocuri pentru copii, transformate în jocuri pe viaţă şi pe moarte 

 

Serialul de nouă episoade prezintă cum sute de oameni care reprezintă cele mai marginalizate comunităţi ale Coreei de Sud concurează în jocuri pentru copii în speranţa de a câştiga premiul de aproximativ 38 de milioane de dolari. Însă evident, există şi un plot twist: concurenţii care pierd sunt ucişi, din moment ce jocurile sunt urmărite şi finanţate de cei bogaţi.

Miza serialului a rezonat profund cu sud-coreenii frustraţi de creşterea inegalităţii veniturilor într-una dintre cele mai bogate ţări din Asia, a declarat Areum Jeong, expert coreean în film la Universitatea Sichuan-Institutul Pittsburgh.

„Tinerii de astăzi se simt descurajaţi şi pesimisti cu privire la rata şomajului”, a spus ea, adăugând că perspectiva de a câştiga sume uriaşe de bani „poate părea foarte atractivă, deşi s-ar putea să-şi păteze mâinile de sânge”, a spus acesta, citat de Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel