O dietă sănătoasă este esențială pentru a trăi bine, dar ar trebui să schimbăm ceea ce mâncăm pe măsură ce îmbătrânim? Cercetătorii au descoperit dovezi puternice ale legăturii dintre grupurile alimentare, pierderea de memorie și comorbiditățile acesteia. Descoperirile indică o nevoie de orientări dietetice specifice vârstei, deoarece legăturile pot varia cu vârsta - persoanele cu vârsta peste 80 de ani cu un consum redus de cereale prezintă cel mai mare risc de pierdere a memoriei și de boli cardiace comorbide, notează Science Daily.
Dr. Luna Xu, cercetator UTS a studiat datele de la 139.000 de australieni în vârstă și a găsit legături puternice între anumite grupuri alimentare, pierderi de memorie și boli cardiace comorbide sau diabet.
Dr Xu a desoperit că un consum ridicat de fructe și legume a fost legat de șansele de pierdere a memoriei și de bolile sale comorbe. Consumul mare de alimente bogate în proteine a fost asociat cu o memorie mai bună.
Dr. Xu a găsit, de asemenea, legătura dintre grupul alimentar și starea memoriei poate varia în funcție de diferite grupuri de vârstă. Cercetările ei au arătat că persoanele în vârstă de 80 de ani și mai mari, cu un consum redus de cereale, prezintă cel mai mare risc de pierdere a memoriei și a complicațiilor.
"Studiul nostru actual implică faptul că sugestiile de alimentație sănătoasă pentru consumul de cereale în prevenirea pierderii de memorie și a bolilor cardiace comorbide pentru persoanele în vârstă pot diferi în comparație cu alte grupe de vârstă", a spus dr. Xu, care deține o bursă de cercetare postdoctorală.
Ea a spus că studiul a subliniat nevoia de orientări dietetice sănătoase specifice vârstei.
Pierderea memoriei este unul dintre principalele simptome precoce pentru persoanele cu demență, care este a doua cauză de deces a australienilor. Persoanele care trăiesc cu demență au în medie între două și opt afecțiuni comorbide, ceea ce poate accelera deficiența cognitivă și funcțională. Cele mai frecvente comorbidități în demență includ boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune.
"Intervenția dietetică în prevenirea și managementul bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă adesea se confruntă simultan cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare", a spus dr. Xu.
„Pentru a obține cele mai bune rezultate pentru îmbătrânirea populației noastre, dovezi științifice puternice care susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan, sunt esențiale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- Epidemie de gripă și scarlatină în România! Informații de ultimă oră
- ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală
- Nu e perioada planurilor. Daniela Simulescu: Să nu te superi că lucrurile nu ies cum ai visat azi-noapte!
- Cum a ajuns obez un copil de mare sportiv. Psiholog: Și-a arătat trei traume din două propoziții
- Sectorul 1, după ce Clotilde a promis creșe, grădinițe și școli: 800 de copii au rămas de din afară