Joe Biden a discutat cu Boris Johnson despre ACORDUL comercial dintre SUA și Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Joe Biden a discutat cu Boris Johnson despre acordul comercial dintre SUA și Marea Britanie
Joe Biden a discutat cu Boris Johnson despre acordul comercial dintre SUA și Marea Britanie
Boris Johnson își dorește să reformeze relațiile internaționale ale Marii Britanii, după ieșirea din Uniunea Europeană, și vrea să semneze un nou acord comercial cu Statele Unite ale Americii.

Perspectiva unui pact comercial cu Statele Unite a fost controversată din punct de vedere politic în Marea Britanie, din cauza unor preocupări precum faptul că Marea Britanie care își deschide piețele către produsele agricole din SUA. Reprezentantul comercial american al SUA, Robert Lighthizer, a declarat în decembrie că accesul fermierilor americani va fi o parte importantă a oricărui acord.

Un acord comercial cu SUA poate aduce, de asemenea, beneficii limitate pentru Marea Britanie. Evaluarea de impact a guvernului Regatului Unit asupra unui acord va crește PIB-ul pe termen lung cu 0,16%, cu condiția să existe o liberalizare completă a tarifelor și o reducere de 50% a măsurilor netarifare. Ieșirea din Uniunea Europeană cu un acord comercial limitat, așa cum a fost de acord Boris Johnson pe 24 decembrie, ar reduce creșterea pe termen lung a PIB-ului cu 4%, potrivit Biroului pentru responsabilitate bugetară.

Discuțiile cu SUA sunt într-o etapă avansată

"Au avut loc discuții tehnice continue între oficiali pentru a se asigura că ambele părți sunt într-o poziție bună pentru a avansa pe măsură ce noua administrație își începe activitatea", potrivit Departamentului Internațional de Comerț.

În afară de problemele comerciale, Biden s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu Johnson, deoarece Marea Britanie găzduiește atât G-7, cât și conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din acest an, potrivit unui comunicat al Casei Albe. 

De cealaltă parte, Boris Johnson a „salutat cu căldură” decizia lui Biden de a readuce Statele Unite ale Americii în Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de seră, abandonat de președintele Donald Trump. El a lăudat, de asemenea, decizia lui Biden de sprijinire pentru Organizația Mondială a Sănătății și programul Covax. Totodată, cei doi lideri și-au exprimat sprijinul pentru NATO și pentru valorile comune pentru promovarea drepturilor omului, potrivit Regatului Unit, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel