Judecătoarele Baltag şi Oprina au primit 'NU' de la CSM în verificarea activității DNA și a lui Kovesi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, joi, cererea formulată de judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a cere de la instanţe o situaţie a dosarelor instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

'Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea solicitării formulate de doamnele judecător (...), membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, privind demararea formalităţilor necesare în sensul solicitării de date şi informaţii de la toate tribunalele, curţile de apel din ţară, precum şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea evidenţierii situaţiei dosarelor vizând cetăţeni, instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, începând cu data de 1.02.2014 la zi', se arată în ordinea de zi soluţionată.

Conform sursei citate, cele două judecătoare propuseseră să se solicite instanţelor indicarea dosarelor instrumentate de DNA vizând persoane fizice şi persoane juridice, numărul persoanelor fizice şi persoanelor juridice vizate de aceste dosare, infracţiunile care au făcut obiectul dosarelor penale, măsurile preventive şi metodele speciale de supraveghere sau cercetare dispuse şi perioadele pentru care au fost dispuse, soluţia definitivă pronunţată în fiecare dosar în parte, temeiul legal în cazul soluţiilor de achitare şi măsurile asigurătorii dispuse în aceste dosare.

VEZI ȘI Predoiu pregătește BOMBA cu Kovesi

La fiecare punct din solicitare, în plenul CSM s-au înregistrat câte 11 voturi pentru respingere, şapte voturi pentru admitere şi un vot nul, se precizează în documentul citat.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmase joi că în cadrul CSM 'se aude o tăcere asurzitoare' despre faptul că fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, 'i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale', aşa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul şedinţei plenului CSM, în contextul luării în discuţie a solicitării judecătorilor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, de obţinere de la instanţe a situaţiei dosarelor instrumentate de DNA. Predoiu a susţinut, vizavi de această cerere, că în CSM se poate face o evaluare 'pe simple statistici', deoarece o analiză profundă nu este de competenţa Consiliului.

El a adăugat că în mass-media sunt prezentate 'pe surse' cifre 'exagerate şi mediatizate excesiv pentru distrugerea credibilităţii unei instituţii cheie a Justiţiei', conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel