Karidopita, prăjitură grecească. Cum se prepară: Rețeta
Autor: Ema Apostu pe 05 apr, 16:14 | Retete

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Karidopita este o prăjitură grecească delicioasă, cu nucă. Iată cum se prepară rețeta.

Ingrediente

 3 ouă 150 ml ulei 100 ml lapte 250 g zahăr 4 g scorțișoară măcinată 0.5 g nucșoară dată pe răzătoarea cea mai mică 1 bucată cuișoare măcinată 150 g pesmet (preferabil de la pâine neagră) 7 g praf de copt 150 g nuci măcinate răzătura de la o jumătate de lămâie

Vezi și: Tort din 3 ingrediente, fără coacere. Cum se prepară

Sirop

 200 g zahăr 200 ml apă 2 batoane de scorțișoară 50 ml coniac sau brandy

Cum se prepară

Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă, potrivit retete.unica.ro.

Într-o tavă de copt (aproximativ 30×20) se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii. În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se aduc la fierbere. Apoi se oprește focul.

Prăjitura se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform. Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură. Karidopita se lasă se se odihnească (ideal ar fi peste noapte) pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. Prăjitura se decorează cu nucă tocată și răzătură de lămâie.

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri