Karidopita, prăjitură grecească. Cum se prepară: Rețeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Karidopita este o prăjitură grecească delicioasă, cu nucă. Iată cum se prepară rețeta.

Ingrediente

 3 ouă
 150 ml ulei
 100 ml lapte
 250 g zahăr
 4 g scorțișoară măcinată
 0.5 g nucșoară dată pe răzătoarea cea mai mică
 1 bucată cuișoare măcinată
 150 g pesmet (preferabil de la pâine neagră)
 7 g praf de copt
 150 g nuci măcinate
 răzătura de la o jumătate de lămâie

Vezi și: Tort din 3 ingrediente, fără coacere. Cum se prepară

Sirop

 200 g zahăr
 200 ml apă
 2 batoane de scorțișoară
 50 ml coniac sau brandy

Cum se prepară

Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă, potrivit retete.unica.ro.

Într-o tavă de copt (aproximativ 30×20) se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii. În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se aduc la fierbere. Apoi se oprește focul.

Prăjitura se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform. Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură. Karidopita se lasă se se odihnească (ideal ar fi peste noapte) pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. Prăjitura se decorează cu nucă tocată și răzătură de lămâie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel