Kelemen Hunor: Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc se poate organiza
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Facebook - Kelemen Hunor
Facebook - Kelemen Hunor
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, luni, că pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc va fi organizat în acest an.

„La solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Ordinilor Franciscanilor se poate organiza pelerinajul de la Șumuleu Ciuc”, a anunțat pe Facebook Kelemen Hunor.

Acesta a scris că Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Președintele UDMR susține că Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este „o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est”.

„Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor și online, dar anul acesta vom putea fi din nou în șaua dintre munții Șumuleul Mare și Șumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină”, a mai spus acesta.

Arafat, declarații

Competiții sportive, concerte și pelerinaje în România, în anumite condiții

Noutățile enumerate de secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne:

- se permite circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, între orele 2.00 - 5.00, pentru participarea la sărbătoarea Ramadanului

- este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și / sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință. Se va permite organizarea de procesiuni și sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

- crearea de posibilități în așa fel încât competițiile sportive să se poate desfășura în România cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru cele care au avut COVID-19 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, făcut în ultimele 72 de ore.

„Era propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În timpul ședinței de Guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen, care să nu aibă mai mult de 24 de ore și să fie efectuat de cineva autorizat”, spune Arafat.

- organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și / sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului doar ca evenimente test sau pilot, după aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel