La mulți ani, Cernăuți! Imagini spectaculoase cu emblema Bucovinei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Manastirea Bănceni, Cernăuți  Foto: Crișan Andreescu
Manastirea Bănceni, Cernăuți Foto: Crișan Andreescu
Cel mai frumos oraş bucovinean, Cernăuţi, a marcat 612 ani de la prima atestare documentară. În pofida pandemiei, oraşul a îmbrăcat straie de sărbătoare, bucurându-şi locuitorii cu diverse programe artistice.

Concerte, expoziţii şi multă voie bună. Sute de oameni au venit să sărbătorească ziua oraşului Cernăuţi. Deşi este mult mai modest faţă de anii precedenţi, evenimentul nu a trecut neobservat. Doar măştile purtate mai amintesc faptul că suntem totuşi în pandemie. În rest, oamenii, îmbrăcaţi în straie naţionale au mers să sărbătorească îndrăgitul oraş.

Oamenii au ieșit pe străzi în port popular

Gheorghe Poșteucă, locuitor Cernăuţi a declarat: "Mă mândresc ca locuiesc in acest oraș, Iubesc străzile acestui oraș cu o istorie frumoasa si am studiat-o pentru ca e interesant cum oameni din diferite naționalități au locuit aici si au găsit limba comuna, un trai cald si bun". Totodată, Maria Gherman, originară din comuna Crasna, regiunea Cernăuţi a precizat: "În fiecare an venim la această sărbătoare. Ne place foarte mult, chiar dacă suntem români, aici vorbim orice limbă dorim. Nimeni nu ne împiedică să vorbim limba noastră pentru că suntem români adevărați. Ne place mult această sărbătoare".


Numit şi mica Vienă, oraşul Cernăuţi are un trecut tumultuos. 4 secole a făcut parte din Moldova, iar mai târziu, a trecut sub conducerea Imperiului Habsburgic, perioadă în care a fost transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Acest lucru îl demonstrează sediul Universităţii din Cernăuţi, fosta reşedinţă mitropolitană a Bucovinei, inclusă în patrimoniul UNESCO. Indiferent de etapele prin care a trecut, totuşi, în Cernăuţi se mai simte acel colorit multietnic.

Prima atestare documentară a oraşului Cernăuţi este în 1408, în hrisovul emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun. Gimnaziul cu predarea în limba română din orașul Cernăuți poarte numele marelui domnitor, potrivit Bucpress.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel