Lămâi MURATE. Rețeta genială la care NU se aștepta nimeni. Cum se prepară și la ce sunt bune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Lămâi murate, rețetă. La ce sunt bune și cum le poți folosi.

Când vorbim despre murături, toată lumea se gândește la castraveți, varză sau gogoșari, însă nu e așa. Și lămâia se poate mura și are beneficii uimitoare. 

Află că și lămâile fac casă bună cu sarea și se pot folosi în orice rețetă care necesită lămâi proaspete, oferind o aromă mai fină.

Lămâile murate se găsesc și în magazinele cu specific oriental sau musulman, însă pot fi făcute cu ușurință și acasă. Pentru murare, este bine să se folosească lămâi organice, pentru că se va consuma și coaja, însă nu e obligatoriu. Se pot folosi orice lămâi, fie din soiul Meyer, care sunt puțin mai dulci, fie din soiul Eureka.

Lămâi murate - Indregiente:

- 5-7 bucăți lămâi proaspete

- sucul de la 3-4 lămâi

- sare

- apă fiartă

Ai nevoie de un borcan de 400-500 ml, sterilizat.

Lămâi murate - Mod de preparare:

1. Pentru sterilizare, borcanul se pune într-o cratiță, pe foc și se acoperă cu apa. Se lasă să clocotească apa cam 15-20 minute. Se  scoate borcanul din cratiță cu ajutorul unor clelti de bucătărie și se lasă la răcit. Capacele se sterilizează si ele in apa aproape de punctul de fierbere, timp de 10 minute. Apa nu trebuie să fie clocotita, ci doar caldă, pentru a nu topi cauciucul capacului. Borcanul și capacul răcite și uscate vor furniza un mediu adecvat și necontaminat pentru bacteriile de acid lactic.

2. Se curăță capetele lămâilor. Se taie fiecare lămâie în sferturi, dar nu complet, ci până la o distanță de cca 1,2 cm de unul dintre capete. Capătul respectiv trebuie să rămână intact, să nu se desprindă feliile tăiate. Se presară generos sare pe bucățile tăiate și se decupează, în continuare, și restul lămâilor.

3. Se pune sare pe fundul borcanului și se așează lămâile, bine presate una lângă cealaltă. Se apasă lămâile în borcan, pentru a lăsa zeamă. Se adaugă sare, apă și sucul de lămâie stors până când lămâile sunt bine acoperite cu lichid. Lămâile folosite pentru suc nu se aruncă, ci se taie bucăți și se pun deasupra borcanului.

4. Se lasă la temperatura camerei într-un loc întunecos și rece, timp de 3-4 săptămâni, până când acizii își fac treaba. Din când în când, se agită borcanul, pentru a omogeniza saramura.

5. Lămâile murate se pot păstra până la un an în frigider, după ce sunt gata de consum. Pe măsură ce se folosesc în mâncare, se poate completa fiecare borcan cu alte coji de lămâie. Cu cât stau mai mult în borcan, cu atât vor avea o aromă mai puternică.

Lămâi murate - Cum se consumă

Lămâile murate se pot folosi în orice rețeta care necesită lămâi proaspete, oferind o aromă mai fină.

Pulpa se poate folosi în orice tip de tocăniță, sosuri sau supe. Coaja tăiată mărunt se poate adăuga în salate, dressinguri sau în hummus.

Se poate adăuga la orez sau în paste. Fructele de mare merg și ele foarte bine cu lămâile murate. Dulciurile pot și ele, de asemenea, fi aromate cu lămâi murate, se pot presăra pe iaurt sau în înghețată, potrivit viataverdeviu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel