Laurențiu Damian dezvăluie cine e Cristi Puiu, regizorul pus la zid pentru că nu a purtat mască
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
FOTO AGERPES
FOTO AGERPES
Laurențiu Damian, regizor și profesor universitar, președintele Uniunii Cineaștilor din România, dezvăluie cine e Cristi Puiu, regizorul pus la zid pentru că nu a purtat mască.

”Lăsați Artistul în pace! A fost odată un Artist! Într-o țară îndepărtată. Țara și chiar lumea nu a fost pregătită să salute sau să omagieze un Artist. Mulți nici nu au auzit de Un cartuș de Kent și un pachet de cafea. Nici că era un scurt metraj, nici că a luat Ursul de Aur la Berlin.


Alții nu au înțeles, decât câțiva, că Marfa și banii va deschide Noul cinema românesc. Și că filmul Artistului va fi urmat imediat de un pluton de cineaști. Cannes-ul, iarăși nu a înțeles nimic din Moartea domnului Lăzărescu și l-au plasat în Un certain regard, unde a și luat premiul. Criticii l-au făcut praf pe selecționer și acesta și-a cerut scuze. Pe scuzele adresate Artistului au fost mai atenți cu alt Artist și cu cinema-ul românesc. Au urmat  Aurora și Sieranevada, filme școală. Câteva universități  de film din lume predau la cursul de regie, Moartea domnului Lăzărescu.Și analizează, cadru cu cadru mizanscena din Sieranevada.


Artistul a venit și la școala românească de film. A avut un curs despre Arta actorului de film. Asta i s-a dat. Un curs? Nu, prelegeri despre cinema, despre estetică, despre poetică... abia am reușit să mă strecor în sala plină. A primit și onorariul la categoria plata cu ora. Cristi Puiu nu are doctorat. Printre cei care nu au sau nu au avut doctorat menționez: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Sanda Manu...Cristian Mungiu, Radu Jude,  Adrian Sitaru, Vlad Păunescu, Vivi Drăgan Vasile...Adina Pintilie, Călin Netzer... adică  Artiști înconjurați de  Palme d Or, Leoparzi, Urși...


Artistul nostru a mai... scris un film, Malmkrog, icon, estetizant, rafinat, o parabolă care începe în Cehov, trece la Ibsen și Strindberg și mai face o escală prin Bunuel.


Toată lumea aștepta premiera... nu în plein air!...


Un alt mare artist negocia la sânge sala unde va rula filmul, drumul până la festival, nu venea cu avionul dar nici trenul nu trebuia să întâlnească vreun tunel. I se făceau trasee după zile în șir de căutat formule convenabile. Declarațiile sale erau distrugătoare dar lumea îl respecta. Lăsa Artistul în pace: pe Lars von Trier!


A fost odată un Artist într-o țară îndepărtată. O țară cu mulți doctori în teatru, în film, în economie, în politică și cu din ce în ce cu mai puțini Artiști!”, a scris Laurențiu Damian pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel