Lavrov acuză Occidentul că încearcă să creeze un „cordon de instabilitate“ în jurul Rusiei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Serghei Lavrov  Foto: Facebook
Serghei Lavrov Foto: Facebook
Ministrul de Externe de la Kremlin acuză Occidentul că ar încerca să creeze un „cordon de instabilitate“ în jurul Federației Ruse.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că responsabilii de strategiile politice din Occident încearcă "să zdruncine" situaţia din Federaţia Rusă înainte de alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral), preconizate pentru 17-19 septembrie, acuzând totodată Occidentul că încearcă să creeze un "cordon de instabilitate" în jurul Rusiei, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.

"Condiţiile externe sunt dificile", a spus Lavrov, acuzându-i pe responsabilii de strategiile politice din Occident de încercarea de a "zdruncina stabilitatea politică internă din Rusia", recurgând, în opinia sa, "la o gamă largă de instrumente necinstite", precum denaturarea faptelor, acuzaţii nefondate.

Diplomatul spune că Rusie e scos țap ispășitor



Şeful diplomaţiei ruse a dat ca exemplu în acest sens "cazul Navalnîi, cazul Skripal, catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Donbasului", în care Rusia a fost acuzată de către Occident ca fiind direct implicată.

Lavrov susţine că în fiecare caz în parte din cele enumerate, Moscova a adresat Occidentului o serie de întrebări la care nu a primit răspuns.

"Răspunsul este unul singur: highly likely (destul de probabil) nimeni altcineva nu ar fi putut face acest lucru sau 'nu avem motive să ne îndoim că voi sunteţi cei care aţi făcut-o'", a afirmat ministrul de externe rus, adăugând că, în acest timp, Occidentul nu i-a furnizat Moscovei nicio dovadă, invocând secretul datelor şi inclusiv faptul că "dacă vă oferim fapte concrete, veţi putea înţelege ce metode folosesc serviciile noastre secrete şi ce fel de cunoştinţe au ele despre Federaţia Rusă".

Occidentul va încerca să influenţeze alegerile din Rusia prin observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliului Europei, consideră Lavrov. "Vor încerca să exercite o influenţă nemijlocită prin intermediul observatorilor electorali de la OSCE şi Consiliul Europei", a insistat el.

Comisia Electorală Centrală din Rusia este în contact cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) cu privire la monitorizarea alegerilor parlamentare din septembrie, a afirmat ministrul rus.

Lavrov, deranjat de reprezentanții OSCE



În acest context, Serghei Lavrov a menţionat că singura obligaţie a unei ţări membre a OSCE este de a invita observatori internaţionali la alegerile naţionale, dar că nu există vreo cerinţă cu privire la numărul de observatori invitaţi şi nici referitor la durata aflării lor pe teritoriul ţării gazdă.

"Mai mult, nici măcar nu se spune că aceşti observatori ar trebui să provină de la OSCE sau de la ODIHR. Este pur şi simplu datoria de a invita observatori internaţionali. Am făcut acest lucru şi vom face aceasta, vă asigur", a subliniat Lavrov, sugerând că cei de la OSCE şi ODIHR ar putea să se lege de orice şi deja ar fi primit ordine în acest sens.

Occidentul încearcă să creeze un "cordon de instabilitate" în jurul Rusiei, utilizând teritoriile din jurul ei din punct de vedere economic şi militar, a spus Lavrov, potrivit căruia "vecinii apropiaţi ai Rusiei, popoare frăţeşti, sunt puse să aleagă între Rusia şi Occident".

Occidentul e acuzat că se implică în treburile interne ale Ucrainei



În acest context, şeful diplomaţiei ruse a denunţat Occidentul că ar vrea să influenţeze în mod decisiv dezvoltarea ţărilor vecine Rusiei.

"Această linie s-a manifestat cel mai evident în Ucraina. În ultimele luni, s-a încercat testarea metodelor revoluţiilor colorate în Belarus, americanii şi europenii au desfăşurat o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, fără să evite o propagandă deschisă în timpul campaniei electorale, intervenind direct în treburile interne ale unui stat aparent suveran", a declarat Lavrov, referindu-se la recentele alegeri legislative anticipate din Republica Moldova, câştigate de partidul proeuropean al Maiei Sandu.

"Ei bine, acum colegii noştri occidentali încearcă să-şi extindă prezenţa, inclusiv militară, de-a lungul perimetrului frontierelor noastre, inclusiv în Asia Centrală şi Transcaucazia", a adăugat ministrul rus, deşi în ultimele săptămâni criticase totuşi retragerea SUA şi a NATO din Afganistan, unde talibanii câştigă teren.

"Rusia este pregătită să-şi asigure interesele atât în spaţiul postsovietic, cât şi în alte regiuni ale lumii", a subliniat şeful diplomaţiei ruse, citat de TASS, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel