Lee Jae-yong, moştenitorul 'imperiului' Samsung, nu va face recurs la decizia de condamnare la închisoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Lee Jae-yong, moştenitorul 'imperiului' Samsung nu va face recurs la decizia de condamnare la închisoare
Lee Jae-yong, moştenitorul 'imperiului' Samsung nu va face recurs la decizia de condamnare la închisoare
Lee Jae-yong, nepotul fondatorului grupului Samsung şi moştenitorul acestui adevărat 'imperiu', nu va face recurs la decizia tribunalului prin care a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, a anunţat luni avocatul său, o decizie care ar putea permit eliberarea sa anticipată, informează AFP. 

Lee Jae-yong (52 de ani, avere personală estimată la 10 miliarde de dolari) este oficial vice-preşedintele grupului sud-coreean Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri şi cipuri de memorie. Săptămâna trecută, Lee Jae-yong a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Seul, pentru că le-a oferit mită şefei statului şi 'confidentei' acesteia Choi Soon-sil pentru a susţine transferul lin de putere de la tată la fiu la vârful Samsung.

A decis să nu facă recurs

'Vice-preşedintele Lee Jae-yong va accepta cu modestie decizia şi a decis să nu facă recurs', a anunţat luni într-un comunicat avocatul acestuia. Decizia de a nu face recurs ar putea însemna că gigantul Samsung Electronics doreşte să depăşească scandalul de corupţie.

Ţinând cont de perioada de timp pe care a petrecut-o deja după gratii, Lee Jae-yong ar putea solicita eliberarea condiţionată din închisoare încă din luna septembrie. Aceasta cu atât mai mult cu cât parchetul sud-coreean, care în cursul procesului a solicitat o pedeapsă de nou ani de închisoare, a anunţat şi el luni că nu va contesta decizia tribunalului, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

Potrivit lui Kim Dae-jong, profesor de economie la Universitatea Sejong, dacă grupul Samsung va face recurs la decizia de condamnare la închisoare a vicepreşedintelui său, acesta riscă să primească o pedeapsă mai mare iar orice cerere de eliberare condiţionată ar depinde de o hotărâre a Curţii Supreme.

'Samsung mizează pe o graţiere prezidenţială cu ocazia Chuseok', a spus Kim Dae-jong, făcând referire la o sărbătoare tradiţională de ziua recoltei care are loc în luna septembrie. Aceasta este a doua oară când Lee Jae-yong a fost condamnat la închisoare.

Condamnat la cinci ani de închisoare

În 2017, moştenitorul 'imperiului' Samsung a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce s-a stabilit că a dat mită în valoare de aproape 10 de miliarde de woni (circa 9 milioane de dolari) familiei Choi, pentru ca în anul următor să fie eliberat, după ce o curte de apel l-a condamnat la doar 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în urma revizuirii acestor sume la 3,6 miliarde de woni.

În 2019, instanţa supremă sud-coreeană a recalculat suma totală dată ca mită la 8,6 miliarde de woni şi a retrimis cazul la curtea de apel. Samsung este de departe cel mai important 'chaebol', marile conglomerate industriale care domină cea de a 12-a economie mondială.

Cifra de afaceri globală a Samsung reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut sud-coreean şi în consecinţă Samsung are o importantă crucială pentru economia Coreei de Sud. Unii analişti au apreciat că condamnarea la închisoare a lui Lee Jae-yong riscă să creeze un vid de putere care ar afecta procesul de luare a deciziilor la vârful grupului Samsung, în special cu privire la investiţiile viitoare, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel