Legea carantinei şi izolării, NECONSTITUŢIONALĂ: Avocatul Toni Neacşu, avertisment
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
adrian_toni_neacsu
adrian_toni_neacsu
Avocatul Adrian Toni Neacşu a afirmat că o parte din legea carantinei şi izolării este neconstituţională. 

"Prevederea referitoare la reținerea administrativ-medicală de 48 de ore prevăzută în art. 8 alin. 3 din Legea nr. 136/2020 este vădit neconstituțională. Reamintesc că este vorba despre izolarea obligatorie (internarea) simptomaticilor și asimtomaticilor în spital pe timp de 48 ore, până la realizarea testului Covid și a examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice.

Chiar dacă decizia de izolare obligatorie în spital pentru 48 de ore este contestată în justiție, legea interzice persoanei să iasă din spital fără acordul medicului sau a DSP, fiind astfel în mod concret lipsită de libertate de mișcare, deci reținută.

Ei bine, Curtea Constituțională a tranșat deja în jurisprudența ei această problemă. Încă prin Decizia nr. nr.132 din 18 aprilie 2002 a stabilit următoarele

1. Art 23 din Constituţie se referă și la orice o altă măsură de reţinere cu caracter administrativ nu numai la reținerea în procesul penal.

2. Orice restrângere a exerciţiului libertăţii individuale constituie o reținere în sensul art. 23 din Constituție.

3. Orice formă de reținere, inclusiv cu caracter administrativ, nu poate dura decât maxim 24 de ore.", a scris Adrian Toni Neacşu pe Facebook. 

"Nu înţeleg cum Comisia Juridică nu a văzut"

"De altfel, privarea de libertate este clar definită în art. 4 alin. 2 din Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (OPCAT), protocol ratificat de România prin Legea nr. 109/2009, care stabilește că privarea de liberate este "orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere PE CARE NU ÎL POATE PĂRĂSI DUPĂ VOIA SA, prin ORDINUL ORICĂREI AUTORITĂȚI judiciare, ADMINISTRATIVE sau de altă natură".

Astfel fiind, în România nici o persoană nu poate fi reținută într-un spațiu (fie el spital) împotriva voinței sale mai mult de 24 de ore prin dispoziția unor autorități administrative (nejudiciare), cum sunt DSP-ul sau medicii.

Pur și simplu nu înțeleg cum Comisia juridică a Senatului, în care majoritatea sunt avocați sau juriști, nu a observat un lucru atât de evident.", a mai scris avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel