Legea offshore, război hibrid. Chirieac: O luptă pe interes, pe sute de miliarde de dolari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Legea offshore
Legea offshore
Legea offshore a creat mari tensiuni în alinața aflată la guvernare. Bogdan Chirieac susține că există interese enorme. 

Legea Offshore a suferit modificări după votul din Senat, iar reprezentanții ALDE au refuzat să își dea acceptul pentru noua formă. Astfel, legea s-a întors din nou la comisie. Astăzi, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea s-au întâlnit din nou pentru dezbateri, însă pare că nu s-a găsit încă un numitor comun. Bogdan Chirieac susține că nu este "o catastrofă națională dacă se supără companiile" care beneficiază de exploatările din Marea Neagră.

"Chiar nu se poate acest lucru"

"Disensiunile sunt evidente. Dacă România a existat atâția ani și fără exploatarea acelor resurse din Marea Neagră, cu siguranță va reuși să reziste, dacă nu vor fi exploatate resursele peste doi ani, și peste 20 sau peste zece. Și atunci poate că România va reuși să aibă din nou Compania Națională de Petrol și Gaze și va face singură aceste exploatări. Astfel de lucruri vin odată cu timpul. România a avut tehnologie că exploatează petrol de 150 de ani, alții nu au avut, nimeni nu anchetează privatizarea Petromului și darea pe nimic către OMV, apropo de anchete, de corupție și chestii de genul acesta. Eu nu văd o catastrofă națională dacă se supără companiile, chiar nu văd. A, că mi-aș dori ca onorabilele companii să rămână, să înceapă exploatarea, să producă plusvaloarea, dar nu se poate să produci plusvaloare doar pentru tine corporație multinațională, iar România să nu primească din nou nimic din propriile resurse. Chiar nu se poate acest lucru. Că s-a intervenit cu lobby și cu nu știu ce, da, nu am niciun fel de îndoială. Nu înâmplător Iulian Iancu, care chiar se bate pentru România, a făcut infarct astăzi de dimineață", a declarat Bogdan Chirieac.

"E o luptă pe interes"

Referitor la forma legii votată în Senat, analistul susține că era total "strâmbă". "Cum a ieșit din Senat, a ieșit total strâmbă și au mai reparat ceva în Cameră, a venit lobby-ul, a fost și Rick Perry la summit-ul Celor Trei Mări, ministrul Energiei din Statele Unite. Înțeleg că e o luptă pe interes, pe sute de miliarde de dolari. Pentru sume asemănătoare s-au declanșat războaie în Orientul Mijlociu și asta în ultimele decenii. Deci interesul este enorm. Eu mă întreb dacă războiul hibrid la care a fost supusă România în ultimii ani nu are legătură cu aceste zăcăminte, că până la urmă nimeni nu a înțeles ce s-a abătut pe țara noastră și care au fost rezultatele total potrivnice României.  Dar, probabil că lucrurile astea vor fi analizate în anii care vin. O lege din care, sigur să câștige corporațiile, dar să câștige și statul român și mi s-ar părea normal ca primul căștigător să fie poporul român, așa ar trebui să iasă. Să nu uităm, legea așa cum este ea, din momentul ăsta, toate reflectoarele sunt pe ea și presa va dezbate. Deci va fi cal de bătaie această lege", a mai spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel