"Legenda e realitate". Unde a fost găsită INIMA unui primar
Autor: Florin Răvdan pe 10 sep 2020 / 16:47 | Bizar

După ce mulţi ani a fost considerată un mit urban, legenda despre inima unui fost primar al oraşului Verviers din estul Belgiei s-a dovedit adevărată. 

O cutie de dimensiuni mici din metal, care conţinea inima lui Pierre David, închisă într-un borcan umplut cu etanol, a fost descoperită luna trecută în timpul lucrărilor de renovare la fântâna din piatră a oraşului. Relicva este menţionată în documentele civice, dar până a fost descoperită nimeni nu a crezut cu adevărat, după cum a declarat pentru Reuters consilierul oraşului Verviers, Maxime Degey. Astăzi, legenda nu mai este o legendă. Este o realitate, a adăugat el, conform Agerpres. 

Cum a luat naştere legenda

Pierre David, primul primar al oraşului după ce Belgia a devenit ţară independentă, era încă în funcţie când a murit în 1839 după ce a căzut dintr-o clădire.Autorităţile au construit o fântână în cinstea primarului şi, cu permisiunea familiei sale, i-au amplasat inima sub o piatră a monumentului, în 1883.Cutia a fost expusă la Muzeul de Arte Frumoase şi Ceramică Verviers. Obiectul va fi amplasat în locul în care a fost găsit, la Fontaine David din piaţa Place Verte, după finalizarea lucrărilor de renovare.Nu cunosc niciun alt exemplu de primar a cărui inimă să fie păstrată într-un monument... în mijlocul oraşului său. Este ceva unic, a declarat Nathalie Weerts, curator adjunct al muzeului.David a fost iniţial primar al oraşului Verviers între anii 1800 şi 1808, când Belgia se afla sub conducere franceză. El şi-a început al doilea mandat în 1830, anul în care Belgia a devenit ţară independentă.Pierre David a înfiinţat prima brigadă de pompieri din oraş şi a permis accesul publicului la adunările politice, locuitorii putând astfel să urmărească dezbaterile din consiliul local.

Bizar Vezi toate articolele
Crossuri parteneri