Legile privind protecţia mediului, constituţionale. Sesizările PNL şi USR, respinse de CCR
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
CCR
CCR
CCR a respins sesizările PNL şi USR privind neconstituţionalitatea unor articole de lege din domeniul protecţiei mediului. 

"Astăzi, 09 octombrie 2019, Curtea Constituțională a României, luând în dezbatere sesizările de neconstituționalitate având ca obiect Legea privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului – obiecție înaintată de către 85 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale PNL, USR și neafiliați -, pe de o parte, și Legea privind modificarea și completarea art. 16 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului – obiecție formulată de 25 de senatori aparținând Grupurilor parlamentare ale PNL și USR -, pe de altă parte, în urma deliberărilor a decis, cu unanimitate de voturi, respingerea ambelor obiecții de neconstituționalitate ca fiind neîntemeiate, constatând ca actele normative contestate sunt constituționale în raport cu criticile și argumentele formulate. Deciziile Curții sunt definitive și general obligatorii și se comunică Președintelui României", se arată în comunicatul emis de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. 

Consecinţe ale deciziei CCR

"Potrivit Legii privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului – care modifică OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, și Legea nr. 95/2016, privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) -, atribuțiile custozilor sunt preluate de către ANANP prin structurile sale teritoriale.

Totodată, ANANP poate încheia parteneriate pentru administrarea ariilor naturale protejate cu persoane juridice de tipul: instituții de învățământ și cercetare, muzee, autorități publice locale, organizații neguvernamentale, care desfășoară activități în domeniul ariilor naturale protejate. Astfel, ANANP încheie acorduri de colaborare cu solicitanții, respectiv cu beneficiarii proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, aflate în etapa de evaluare, contractare respectiv de implementare, pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor părților în vederea implementării activităților aferente proiectelor", se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel