Leul cade în gol! Euro, nou maxim istoric. Coșea, analiză dură: Guvernul PNL, metode distructive
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Buzunare goale
Buzunare goale
Profesorul Mircea Coşea a analizat, pentru DC News, cauzele exploziei cursului LEU-EURO.

DC News: Care sunt cauzele pentru care Leul se depreciază tot mai mult față de Euro? Unde se va ajunge?

”Deocamdată sunt niște cauze conjuncturale,  care au făcut un puseu de creștere. Este vorba de trei cauze conjuncturale. Prima cauză este internă din cauza situației politice din România, care a dus la o destabilizare. O a doua cauză este o oarecare cădere zonală, cea de care vorbește BNR. O a treia este un climat de teamă investițională dată de extinderea crizei cu noul coronavirus. Din punctul meu de vedere, este doar un puseu. Leul este într-un trend descendent, care va continua. Va continua, însă nu cu accente foarte rapide și mari deoarece sunt efectele unei situații structurale. Economia României se depărtează din ce în ce mai mult de punctul ei de referință, care este centrul Europei Occidentale. Noi ne depărtăm din ce în ce mai mult cu o structură economică destul de demodată, manufacturieră.” a precizat profesorul Coșea.

Moneda, oglinda situației economice

”De fapt, moneda ce înseamnă? Este oglinda situației economice. Prin urmare, raportul nostru față de euro se mărește, în defavoarea leului, pentru că noi decădem din punct de vedere al tipului de economie pe care îl avem. Au fost făcute niște greșeli de-a lungul timpului. Prima a fost intrarea capitalului străin în perioada 1990-2000 pe care noi nu am reglementat-o, precum s-a întâmplat în Polonia sau în Ungaria. I-am lăsat să vină să facă ce vor, ori ei au făcut în România o structură economică de tip primar, manufacturier. Gândiți-vă la industria alimentară foarte primitivă, industria de piese auto etc. Al doilea moment, din punctul meu de vedere, este greșeala modelului economic al PSD-ALDE. Au mărit veniturile fără să țină seama de mersul economiei și s-a ajuns într-o situație în care creșterea cererii a fost acoperită din ce în ce mai mult din import. Aceasta a dus la devalorizare.” a spus profesorul Coșea.

DC News: Ce se va întâmpla pe termen mediu și lung? Care sunt previziunile economice? Am putea avea un 1 EURO=5 LEI?

”Al treilea moment este cel pe care îl parcurgem. Este caracterizat prin lipsa oricărei idei de eliminare, prin idei constructive, a deficitelor pe care le avem. Sunt folosite metode distructive, însemnând tăieri, limitări, reduceri. Pe termen mediu și lung, Leul are o tendință de depreciere, dar nu rapidă. Este imposibil să vă dau o valoare. Toată lumea ar trebui să se abțină pentru că aceste idei încep să influențeze piața și nu este bine! Mai este un lucru. În România se vorbește mult, mai ales în analizele telenovelistice: de ce nu intervine Banca pentru a ajuta Leul? Intrarea BNR în acest joc este explicată printr-un raport macroeconomic, mai solid. Acesta înseamnă raportul dintre politica monetară și politica bugetară. Politica monetară este a BNR, care îi permite să intervină pe piață, iar politica bugetară este politica fiscală a Guvernului. Nu poți să ceri Băncii Naționale să corijeze în permanență politica fiscală sau bugetară a Executivului. Asta ar însemna ca BNR să cheltuiască foarte mult în menținerea Leului în condiții în care nici nu este fezabil pe termen mediu sau lung. Ceea ce s-a întâmplat la noi cu 114 (n.r OUG 114) este o dovadă că nu s-a ținut seama de politica monetară și politica fiscală. A pus banca într-o situație extrem de dificilă. Nu se poate acest lucru! Pe aceste lucruri mă bazez când spun că o creștere explozivă a cursului este conjuncturală doar că nu ne putem aștepta la o scădere de trend a Euro față de Leu. Din contră! Nu știu unde se va ajunge. Dacă nu se va opri deprecierea Leului prin măsuri structurale, care trebuie luate imediat, nu ne putem baza pe o orientare a economiei pe ramura de servicii. Nu avem baza pentru susținerea serviciilor. Nu am niciun motiv de optimism în legătură cu Leul. Va merge în jos până când cineva va avea această putere a lua măsuri serioase!' a punctat profesorul Mircea Coșea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel