Liga Națională de handbal se reia, în ciuda avertismentelor președintelui
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Federaţia Română de Handbal a anunţat, miercuri, pe site-ul său oficial, programul reluării competiţiilor pe teritoriul României după încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Astfel, primele meciuri urmează să aibă loc la 31 mai în cadrul Ligii Naţionale masculine. Programul a fost votat în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal.

La masculin, pentru încheierea sezonului competiţional la seniori până la sfârşitul lunii iunie se renunţă la disputarea în sistem play-off/play-out a Ligii Naţionale. Etapele de campionat rămase în sezonul regulat şi restanţe se vor disputa astfel:

- 31 mai: restanţele AHC Potaissa Turda - CS Dinamo Bucureşti (Etapa 10) şi SCM Poli Timişoara - CS HC Buzău 2012 (Etapa 23)
- 9-11 iunie: etapele 24, 25 şi 26 sub formă de turneu

De asemenea, s-a decis ca semifinala din Cupa României dintre CSM Bacău şi CS Dinamo Bucureşti să conteze şi pentru Etapa 20 de campionat rămasă restantă.

Cupa României la masculin se va disputa în 24-25 iunie, la Constanţa.

În Divizia A la masculin se va trece direct la disputarea turneelor semifinal, final şi de baraj/promovare, astfel:

- Turneu Semifinal: 12-14 iunie
- Turneu Final: 19-21 iunie
- Baraj de promovare: 27-29 iunie

Această variantă de încheiere a sezonului competiţional masculin a fost aprobată de Consiliul de Administraţie "cu 10 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă (Ali, Drăgănescu, Lupan, Bejinariu), cu specificarea că domnii Ali, Drăgănescu şi Bejinariu doresc încheierea sezonului competiţional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de FRH".

La feminin, pentru încheierea sezonul competiţional la seniori până la sfârşitul lunii iunie, s-a hotărât ca meciurile rămase de disputat din sezonul regulat Liga Naţională să se dispute după următorul program:

- Turneu 1 în perioada 10-12 iunie: 10 iunie restanţa din Etapa 16 (AHCM Slobozia - CSM Bucureşti), 11-12 iunie Etapele 20 şi 21
- Etapele 23 şi 26 desfăşurate normal, în săptămâna 15-21 iunie,
- Turneu 2 în perioada 24-27 iunie: Etapele 22 24 şi 25 în 24, 25 şi 26 iunie, iar în 27 iunie să se dispute cele două restanţe din Etapa 23 (SCM Rm Vâlcea - SCM Gloria Buzău) şi din Etapa 26 (CS Gloria 2018 Bistriţa Năsăud - CSM Bucureşti)

Cupa României la feminin se va disputa între 5 şi 7 iunie după următorul progam: 5 iunie - cele 2 jocuri restante contând pentru sferturi, 6-7 iunie - Final Four.

În Divizia A la feminin se va trece direct la disputarea turneelor semifinal, final şi de baraj/promovare, astfel:

- Turneu Semifinal: 12-14 iunie
- Turneu Final: 19-21 iunie
- Baraj de promovare: 28-30 iunie

Propunerea privind încheierea sezonului competiţional feminin a fost aprobată de Consiliul de Administraţie "cu 10 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă(Kotecz, Drăgănescu, Bejinariu, Lupan), cu specificarea că domnul Drăgănescu doreşte încheierea sezonului competiţional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de FRH".

În ceea ce priveşte încheierea campionatelor naţionale de juniori - masculin şi feminin până la sfârşitul lunii iunie s-a hotărât:

- Anularea turneelor finale - speranţă
- Pentru juniori I,II,III masculin şi I,II feminin: Disputarea direct a turneelor finale de juniori, cu echipele situate pe locuri calificabile. În cazul în care există restanţe ce pot modifica ierarhia locurilor calificabile, aceste restanţe se vor disputa înainte de turneele finale.
- Pentru juniori 3-feminin: disputarea direct a turneului final, cu echipele clasate pe locul 1 la încheierea grupelor geografice, sau disputarea de turnee semifinale cu echipele clasate pe primele două locuri la încheierea grupelor geografice şi turneu final, sau disputarea de turnee semifinale cu echipele clasate pe primele trei locuri la încheierea grupelor geografice şi turneu final.

Consiliul de Administraţie al FRH a aprobat în unanimitate posibilitatea cluburilor de prelungire a contractelor cu jucătorii care expiră înainte de încheierea sezonului competiţional, până la 30 iunie.

S-a stabilit totodată introducerea obligativităţii pentru toate echipele de juniori şi seniori înscrise în competiţiile FRH de efectuare a vizei medicale cu EKG în repaus, în perioada de la ieşirea din starea de urgenţă până la reluarea meciurilor oficiale.

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că membrii Consiliului de Administraţie al FRH au votat în cadrul unei şedinţe video propunerea ca toate meciurile din campionatele interne să se dispute într-o formulă mai restrânsă, astfel încât să se stabilească pe teren echipele campioane până la finalul lunii iunie.

El a afirmat însă că există şi posibilitatea ca acest lucru să nu se poată realiza dacă legea nu va permite disputarea meciurilor după încheierea stării de urgenţă. Federaţia Română de Handbal a sistat toate competiţiile de handbal din România până la ieşirea din starea de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Anunțul președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot miercuri, că relaxarea va interveni pe 15 mai, însă anumite restrângeri se vor menține:

”După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul. (...) Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel