Lovitură pentru Guvernul Orban. Comisia de la Veneția, decizie în cazul Tudorel Toader
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Tudorel Toader . Foto: Facebook
Tudorel Toader . Foto: Facebook
Comisia de la Veneţia a dezbătut joi, 18 iunie, solicitarea Guvernului Orban de revocare a fostului ministru de Justiție, Tudorel Toader, din poziţia de membru titular al forului european. Plenul Comisiei de la Venetia a decis să nu ia în discuție cererea de revocare a lui Turorel Toader, pentru a nu crea un precedent periculos pentru instituție.

Conform unor surse politice şi diplomatice, Comisia de la Veneţia a respins solicitarea Guvernului Orban. Astfel, fostul ministru al Justiţiei rămâne membru titular al Comisiei.

Premierul Ludovic Orban a afirmat recent că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader este „o ruşine pentru România”. El a mai spus că România mai poate fi reprezentată în Comisia de la Veneția de „un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei justiţiei”.

„Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, aşa cum a fost Tudorel Toader”, a declarat, miercuri seară, Ludovic Orban.

El a reafirmat că ministrul Justiţiei a început demersurile prin care Guvernul României va solicita revocarea mandatului lui Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO care a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi împotriva deciziei CCR.

„Eu nu cred că poate un ministru al Justiţiei care a demarat o procedură care a dus la o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu mai are ce să caute într-o Comisie care stabileşte standarde privitoare la drepturile omului şi privitoare la democraţie la nivel european”, a mai spus Ludovic Orban.

Ministerul Justiţiei a propus Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept.

La finele lunii mai 2018, Tudorel Toader a început cel de-al doilea mandat de membru al Comisiei de la Veneţia. Tudorel Toader a fost numit pentru primul mandat la Comisia de la Veneţia în mai 2014, pe când era judecător al Curţii Constituţionale. Numirea este făcută de Guvern.

Tudorel Toader este rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. În perioada 2017-2019 a fost ministru al Justiţiei. Anterior, a fost judecător la Curtea Constituţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel