Lovitură pentru Kovesi. Corupţia din ţările care nu participă la EPPO, greu de investigat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Laura Codruţa Kovesi a anunţat că Biroul Procurorului Şef European va avea dificultăţi în a investiga acte de corupţie din ţările care nu participă la EPPO. 

"Acum că aţi trecut de la un rol naţional, şef la DNA, la un rol internaţional, şeful EPPO, ce fel de cooperare veţi avea cu o ţară ca Ungaria, care deja a anunţat clar că va refuza să coopereze şi să joace un rol în sistemul procurorului european, alături de alte ţări, preecum, Polonia, Suedia, Danemarca, Irlanda? Au optat să nu facă asta. Şi, având în vedere că vedem că banii europeni sunt folosiţi în mod greşit în Ungaria, cum veţi lucra acolo?", a fost întrebată Kovesi de un jurnalist BBC. 

Ţările care nu participă la EPPO pot scăpa de investigaţii

"Vom opera bazaţi pe regulamentul EPPO. În baza acestor regulamente, putem colabora şi cu ţările care nu participă la EPPO, incluzând Ungaria. Am început deja să avem contacte cu autorităţi maghiare, vom avea relaţii de cooperare pe baza instrumentelor internaţionale de cooperare dintre procurori. Vom lucra cu colegii noştri, bazaţi pe instrumentele legale. E greu să spunem că vom putea investiga tot ce se întâmplă acolo, pentru că nu sunt parte din EPPO. E o decizie politică neimplicarea lor, nu pot comenta eu, eu sunt procuror, nu politician. Putem declanşa proceduri doar în cazurile în care o persoană din aceste ţări a implicat în activităţi nelegale pe cineva dintr-o ţară participantă la EPPO sau dacă infracţiunea are loc pe teritoriul unei ţări din EPPO", a declarat Laura Codruţa Kovesi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel