LS Iaşi, AVERTISMENT: "Pericol de infectare în căminele studenţeşti". Răspunsul lui Tudorel Toader
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Liga Studenţilor Iaşi afirmă că în căminele studenţeşti ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza există un pericol iminent de infectare cu coronavirus, după ce mai mulţi studenţi au început să manifeste simptome. Rectorul UAIC Iaşi, Tudorel Toader, spune că acuzaţiile sunt nefondate. 

„În camerele de cămin în care au fost mutați este frig, apa caldă nu este furnizată permanent, iar o parte dintre studenți au început să dezvolte simptome ușoare, asociate Covid-19. Organizația solicită de urgență ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce o cameră personală și să se asigure permanența apei calde și a agentului termic. Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași și a încălcat normele și recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie" cu cheltuielile de întreține a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas", spun studenții în comunicat.

Suspendarea cursurilor, consecinţă pentru cămine

Potrivit acestora, odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" s-a luat și decizia evacuării căminelor, însă LS IAȘI și reprezentanții studenților în structurile de conducere au intervenit pentru ca studenții care lucrează în Iași și cei care mergând acasă, și-ar fi putut pune în pericol rudele, să fie lăsați să rămână în cămine, pe lângă studenții Erasmus, cei familiști și cei care vin din centrele de plasament.

„În urma consultărilor purtate de către Liga Studenților (LS IAȘI) cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și cu specialiști epidemiologi, organizația noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanților Universității „Cuza" să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, și cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu crește riscul răspândirii comunitare a coronavirusului. Cu toate acestea, administratorii de cămin au bătut în ușile studenților, cerând evacuarea lor în câteva ore. Majoritatea studenților au plecat fără prea multe bagaje (doar strictul necesar), la recomandarea acelorași administratori, ceea ce îi pune acum în dificultatea de a avea acces la bunurile personale, în special cele necesare continuării activității didactice (caiete, cărți etc.)", acuză reprezentanții LS Iași, conform Mediafax. 

Mai mult, spun studenții, la mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universității „Cuza" ar fi luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, „contrar normelor și recomandărilor epidemiologice".

Tudorel Toader: Acuzaţiile sunt nefondate

„Această ligă a avut mai multe luări de poziție neadevărate. Cu privire la studenți, au fost câteva cămine care s-au închis pentru că erau dispersați la un moment dat și șapte sau zece într-un cămin. Au fost aduși, cred că în acest moment avem șapte opt cămine unde sunt cazați studenții, dar care îndeplinesc toate condițiile", a declarat Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel