Lucruri CRUCIALE pentru copii, despre bani. Iancu Guda: Părinţii care nu fac asta PLĂTESC pe termen lung
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Analistul financiar Iancu Guda atrage atenţia asupra mai multor lucruri pe care copiii ar trebui să le ştie despre bani, în funcţie de vârstă. 

Acesta spune că "părinţii care nu îşi educă financiar copiii vor plăti pe termen lung". 

"Între vârsta de 3 și 5 ani, copiii trebuie să înțeleagă că banii NU sunt nelimitați și diferența dintre nevoi și dorințe. Mulți copii cred că banii vin de la bancomat, de aceea este important să le explicăm cum ajung banii la bancomat, că cineva muncește pentru acei bani și că ei sunt limitați, avem o sumă de bani lunară în care trebuie să ne încadrăm.

De multe ori, copiii nu înțeleg că „vreau înghețată” nu reprezintă o nevoie, așa că e indicat să le explicăm această diferență și să le explicăm de ce cea mai mare parte din banii pe care îi avem într-o lună sunt folosiți pentru nevoi, iar pentru dorințe trebuie să economisim.

Între vârsta de 6 și 10 ani, copiii trebuie să înțeleagă importanța economisirii și amânarea achiziției. Pentru a putea avea grijă de banii noștri, trebuie să ne obișnuim să punem deoparte. De exemplu, dacă ei primesc o sumă de bani de la părinți sau bunici, ar trebui să pună o parte din ea în pușculiță și restul banilor să îi folosească pentru ce își doresc să cumpere.

Pentru a le arăta copiilor că NU întotdeauna luăm decizii bune când ne cumpărăm ceva fără să ne gândim prea mult, e important să îi încurajăm să se gândească înainte de a cumpăra ceva măcar câteva zile pentru a vedea dacă realmente au nevoie de lucrul respectiv.

Între vârsta de 11 și 13 ani, copiii trebuie să se obișnuiască cu ideea de obiective și plan de acțiune. Îi învățăm ce este acela un obiectiv, cum îl putem îndeplini dacă îl formulăm corect, de ce e important să poată fi măsurat și cum ne construim un plan de acțiune pentru a îndeplini obiectivul pe care ni-l propunem.

În fine, între vârsta de 14 – 18 ani, copiii sunt deja adolescenți  și trebuie să învețe despre gestiunea bugetului și necesitatea fondului de rezervă.

Bugetul personal este alcătuit din venituri și cheltuieli. Adolescențîi învață cum să își împartă banii de buzunar pentru a lua decizii financiare mai bune. De asemenea, îi învățăm pe adolescenți care sunt riscurile la care pot fi expuși și de ce e important să ne creăm un fond de rezervă unde să avem bani pe care îi putem folosi pentru situații neprevăzute.", a declarat Iancu Guda la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel