Ludovic Orban, la masă cu scriitorii: SCUT anti-criză. Criticul literar Daniel Cristea-Enache, dezvăluiri din discuțiile cu premierul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a prezentat, pentru cititorii DC News, concluziile videoconferinţei cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu la care a participat miercuri, în calitate de reprezentant al Uniunii Scriitorilor. 

"Azi am participat, ca reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România, la o videoconferință cu premierul Ludovic Orban și ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu - pe tema situației culturii scrise și cu propuneri privind cultura scrisă. Discuţiile au avut ca temă principală ce se poate face pentru acest domeniu în România, mai ales în contextul acestor luni de pandemie în care s-au redus vânzările, s-au închis librării, iar scriitorii n-au mai putut să-şi vândă cărţile pe care oricum le vindeau greu şi în condiţii normale", a declarat, pentru DC News, criticul literar. 

"S-a analizat, în cadrul videoconferinţei, ce poate să facă Guvernul pentru a ajuta cultura scrisă din ţara noastră. În final, premierul Ludovic Orban a făcut un rezumat, în cadrul căruia a reţinut şi proiectul Uniunii Scriitorilor care presupune crearea unui fond naţional care să ajute tot lanţul, în sensul ca bibliotecile publice şi cele şcolare să aibă un fond de achiziţii cu care să poată cumpăra cărţi ale scriitorilor români contemporani. E un sprijin pentru trei categorii: scriitori, editori şi şcoală. Bineînţeles, trebuie să existe o comisie, cu personalităţi reprezentative care să selecteze titlurile. Premierul Orban a spus că vede chiar ca acest fond să fie unul anual", a explicat Daniel Cristea-Enache.

Ce presupune proiectul Uniunii Scriitorilor

"Proiectul Uniunii Scriitorilor din România prevede crearea unui scut anti-criză, adică a unui fond special destinat protecției culturii scrise și a scriitorilor din România, ajutării editurilor din România și în favoarea lecturii de literatură română (evident, aici sunt incluse și cărțile colegilor noștri maghiari, germani, sârbi, ucraineni etc. din România). Pe lângă scopul imediat, acela de sprijinire a literaturii române, a creatorilor de literatură și a editorilor din România foarte loviți de criza provocată de epidemia de coronavirus, proiectul Uniunii Scriitorilor stimulează și lectura, o chestiune esențială pentru procesul de educație națională și pentru ridicarea nivelului general de cultură al societății noastre", se arată în expunerea Uniunii Scriitorilor din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel