Urmărește emisiunea live
Luptă pe bani în PNL. Rectificarea bugetară, miza în războiul Cîțu - Orban. ”Coincidența” celor 7 miliarde
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Ludovic Orban
Sursa foto: Facebook Ludovic Orban
În interiorul PNL s-ar da luptă crâncenă pentru banii de la rectificarea bugetară. Florin Cîțu vrea să facă un fond special, însă Ludovic Orban nu ar fi de acord.

Ludovic Orban ar fi de părere că Florin Cîțu vrea să folosească aceşti bani pentru a-i ademeni pe primarii PNL de partea sa, în războiul pentru şefia partidului. 

Proiectul rectificării bugetare este făcut de Florin Cîțu în calitatea sa de ministru interimar al Finanţelor Publice, însă proiectul va fi prezentat, înainte de a fi aprobat în şedinţa de Guvern, în ședința coaliţiei de guvernare. Aici trebuie să fie agreat şi toţi liderii coaliţiei de guvernare trebuie să se pună de acord.

Cea mai importantă miză din această rectificare o reprezintă, atât pentru Florin Cîțu cât şi pentru Ludovic Orban, banii care merg către primării, având în vedere că rectificarea trebuie să fie gata cu puţin peste o lună înainte de data Congresului care va decide cine va fi viitorul preşedinte al PNL.

Coincidență? Cîțu vrea un fond de 7 miliarde de lei

În timp ce Florin Cîțu şi-ar dori înfiinţarea unui fond special care să meargă către primari, un fond în valoare de 7 miliarde de lei, spun surse din cadrul coaliţiei că Ludovic Orban s-ar opune şi speră să îi atragă de partea sa, să îi convingă şi pe liderii UDMR şi cei ai USR să nu fie de acord cu înfiinţarea acestui fond.

De partea cealaltă şi Florin Cîțu ar încerca să negocieze cu Kelemen Hunor, cu Dacian Cioloș, cu Dan Barna să fie de acord cu înfiinţarea acestui fond, cu mai mulţi bani la rectificare către ministerele care sunt deţinute în acest moment de miniştrii USR şi UDMR pentru că, potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, Sănătatea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Transporturilor ar urma să primească mai mulţi bani, conform Antena 3. 

Dar unde am mai auzit fix de 7 miliarde? 

"In analiza executiei la luna mai, transmisa premierului, evidentiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfarsitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătatii. Veniturile sunt in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa, indiferent de cat de optimist este scenariul economic, cresterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

In respectiva analiza atrageam atentia ca este imperativ sa facem economiii, iar eventuale alocari pentru proiecte noi pot determina o crestere a deficitului asumat. Din suma vehiculata de 12 miliarde, care ar ramane neutilizata la luna iunie, trebuie tinut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerata sub nici o forma economisita, daca vrem sa ajungem la prognoza de absorbtie pentru 2021.” atrăgea atenția fostul ministru Alexandru Nazare, după revocare. 

Vezi și: EXCLUSIV  Urmează austeritate legală în România, avertizează Coșea: ”Vom simți în buzunare totul”. Previziune pentru EURO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel