Emmanuel Macron, nervos la adresa urii și violențelor în democrație
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat ura și violența din democrație.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat „discursurile politice extraordinar de vinovate" care afirmă că țara a devenit o dictatură și justifică violențele, conform Agerpres.

„În prezent, s-a instalat în societatea noastră - şi în mod incitator, prin discursuri politice, extraordinar de vinovate - ideea că noi nu am mai fi într-o democrație, că o formă de dictatură s-ar fi instalat", a acuzat Macron într-un interviu care urmează să fie difuzat la radio.

Acuzațiile de dictatură, un pas prea departe

„Dar să mergi până la dictatură! O dictatură este un regim în care o persoană sau un clan decide legile. O dictatură este un regim unde nu se schimbă conducătorii niciodată. Dacă Franța este asta, încercați dictatura şi veți vedea! Dictatura justifică ura. Dictatura justifică violența pentru ieșirea din ea. Dar există în democrație un principiu fundamental: respectarea celuilalt, interzicerea violenței, combaterea urii", a adăugat tânărul președinte.

Întrebat despre violență, Macron a spus că „cele și cei care susțin această violență, cei și cele care cu cinism uneori o încurajează, cei și cele care tac fără niciun reproș trebuie să fi uitat un lucru foarte simplu: noi suntem o democrație".

Ura, nejustificată în democrație

„O democrație este un sistem politic în care ne alegem conducătorii. Este un sistem politic în care sunt aleși reprezentanți care vor vota liber legile care guvernează societatea. Aceasta comportă multă exigență, ceea ce vrea să spună că libertatea poporului şi suveranitatea sa sunt recunoscute. Dar există şi o contrapartidă, într-o democrație avem datoria de a-i respecta pe cei care ne reprezintă şi votează această lege pentru că în mod precis avem şi puterea de a-i revoca. Ura este interzisă pentru că avem puterea de a-i schimba", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel