MARE LOVITURĂ dată creștinismului. Apar reacții! Dan Ciachir: Aşa ar trebui şi MAE al nostru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu
Scriitorul Dan Ciachir a semnalat, pentru DC NEWS, o declaraţie a ministrului francez de Externe cu privire la transformarea bisericii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Acesta a indicat şi care ar trebui să fie reacţia Ministerului de Afaceri Externe al României în acest caz. 

"Ministrul francez de externe, Jean Yves le Drian, a dat o declaraţie foarte netă legată de Sfânta Sofia, pentru le Figaro. Dar asta mi se pare interesant, că o ţară unde statul este separat de biserică apără aceste evaluări. Asta deşi nu e o ţară ortodoxă, ca Grecia, deci mai puţin legaţi de Sfânta Sofia, care rămâne paradigma răsăritului ortodox! Aşa ar trebui să reacţioneze şi MAE al nostru, ca grecii. 

Iată ce spune el: "Franţa dezaprobă hotărârea Consiliului de Stat Turc de schimbare a statutului de muzeu al Sfintei Sofia şi decretul preşedintelui Erdogan care o aşează sub autoritatea departamentului de afaceri religioase. Aceste hotărâri pun sub semnul întrebării actele simbolice ale Turciei moderne şi laice Integritatea acestui giuvaier religios, arhitectural şi istoric, simbol al libertăţii religiei, al toleranţei şi al diversităţii, înscris în patrimoniul universal al UNESCO, trebuie prezervat".

Declaraţia mi se pare foarte netă!", a declarat Dan Ciachir, sâmbătă, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Cum a reacţionat Grecia 

Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate decizia instanţei turce care deschide calea transformării fostei catedrale Sfânta Sophia din Istanbul în moschee, a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Această alegere nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Dar şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu, a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel