Marea Laptev NU a înghețat. ”Semnal de ALARMĂ”. Când va fi prima VARĂ POLARĂ fără gheață: IMPACT semnificativ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay
Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre Marea Laptev, care nu a înghețat până în acest moment, deși, în condiții climatologice normale, ar fi trebuit s-o facă. 

În Nordul Extrem, Marea Laptev nu a înghețat, iar cercetătorii sunt alarmați. Întrebată cum se explică acest fenomen, directoarea ANM a răspuns, pentru DCNews:

"Marea Laptev, care în mod obișnuit îngheța până la sfârșitul lunii octombrie, ei bine, în acest an, ea este încă în stare lichidă. Marea Laptev este înghețată aproximativ 10 luni pe an, în august și septembrie fiind foarte limpede. Iată că în acest an ne confruntăm cu această imagine și întârzierea înghețului este asociată tocmai faptului că temperaturile foarte ridicate în zona cercului Arctic au determinat această situație. 

Trebuie să luăm în considerare că regiunea arctică se încălzește în medie de 2 ori mai rapid față de restul Terrei, ceea ce cu siguranță are un impact semnificativ asupra evoluției climatului la nivel mondial și, de asemenea, studiul indică și trage un semnal de alarmă, pentru că, în condițiile în care, conform scenariilor privind posibilitatea acestei tendințe de creștere în continuare a temperaturii aerului, este posibil ca în intervalul 2030 - 2050, Planeta să experimenteze prima vară polară fără gheață în zona Arctică, tocmai din cauza fenomenului încălzirii globale. 

Așadar, un semnal de alarmă pe care, cu siguranță, comunitatea științifică îl aduce în atenția publicului, astfel încât să putem să conștientizăm că schimbările climatice sunt o certitudine și o confirmare, atât la nivelul seriilor, schimbărilor observate, dar și în ceea ce privește posibilele scenarii viitoare", a spus Elena Mateescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel